SsangYong Actyon Sports Otomatik Şanzuman ve Enjektör Sorunu

Actyon Sports çarın kronik otomatik şanzuman ve enjektör sorunları olduğunu bir kaç yerde okumuştum. Kimisi 2008 modellerde bu sorunların olduğunu, kimisi 2009'larda olduğunu araç bakarken 2010 ve üzeri bakmak gerektiğini yazmış. Bu araçların çoğunun otomatik şanzumanlarının garanti kapsamında değiştiğini değişmeyenleri için ilerleyen yıllarda bu sorunları çıkarttıklarını yazmışlar. Tam bir değişim olmadan tamirin çözüm olmadığını ileride arızanın tekrarlayabildiğini yazanlar olmuş.

Enjektörlerin çabuk öldüğünü ve bazen motorun içersinden çıkmadığı için komple motorun açılmak zorunda kaldığını ve ciddi masraf çıkardığını yazanlar olmuş.

Bu konudaki bilgi ve tecrübelerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim.

Actyon Sports almak istiyorum. Aslında içimden geçen otomatik almak ama yukarıda yazanlar doğru ise manual vitese yönelmeyi düşünebilirim.

Teşekkürler

mehmet82

Moderator
Cevap: Kronik Otomatik Şanzuman ve Enjektör Sorunu

Merhabalar Erkin Bey öncelikle aramıza hoş geldiniz. Ben 5 senedir 2. actiyonu mu kullanmaktayım
ve ikisini de ikinci el olarak aldım kendim otomobil parçaları üreten bir firmada çalışmaktayım benim bildiğim tüm dünyada enjektör üreten birkaç firma bulunmakta bütün markalarda bunlardan almakta yani enjektör sorunu alacağınız herhangi bir arabada da olacağı kadar. İyi bakılması gereken bir durum.
Ben iki aracımı da Şahsuvaroğlu 2. elden aldım sorun olmadı mı oldu tabi ki 1 sene mekanik garanti veriyorlar (kafa rahat) bir nebze fiyatları pahalı ama en azından bir sorunla karşılaşınca işinizi yokuşa sürmeden hallediyorlar. Zaten kendi markalarını alırken kontrol ediyorlar sorunlarını tespit edip sonra satışa sunuyorlar. Bu sizin bahsettiğiniz sorunlar başıma gelmedi çok şükür araçlarım ın ikisi de 4x4 otm.di. Değişim nedenim deri koltuk ve beyaz renk istemem aracımı güzel bir fiyata satmam yenisini de güzel bir fiyata almam yani tamamen denk geldi.

Cevabınız için çok teşekkürler.

1 sene mekanik garanti vermeleri iyiymiş. Beyaz renk, deri koltuk çok güzel bir kombinasyon. Keşke bana da denk gelse..

Yalnız ben şahsuvaroğullarının sayfasına bakıyorum. İkinci el Actyon ların ilan tarihleri hep Şubat. Yeni ilana giren araba olmaması ve şubatta ilana girdikleri arabaları bugüne kadar satamamış olmaları anormal değil mi?

mehmet82

Moderator

Güncel olmaya bilir dediğim gibi fiyatları biraz yüksek kalabilir bide mantıklı olanları çabuk gidiyor olabilir telefonla ulaşın bilgi alın bende rextona geçmek için aracımı saatılığa çıkartıcaktım ama beni bu aralar zorlayacağı için vaz geçtim

Rexton zaten çok güzel ama benim bütçem Actyon Sports a izin veriyor yalnızca. Sizin araç kaç model ve kaç km de? Yeniden satmayı düşünürseniz bana özel mesaj atın lütfen. Ben bu hafta alacağım bir Actyon Sports.

baturalpoghan

Moderator

Şanzıman konusunu çok araştırdım, 6 ileri otomatik olanların 2009 ve öncesinin mercedes değil kopyası olduğunu öğrendim. Bu sebeple arızaları kronik olabilir veya hiç de arıza vermeyebilir ve hatta komple sıfır şanzıman getirip taksam yine arıza verebilir.
2009 sonrası sistemin değiştiğini aynı şanzımanın 2009 ve öncesine uyarlanamadığını biliyorum.
O yüzden 2010 ve üzerini tavsiye ettim diğer konuda

Enjektör konusu her dizel araçta sorundur :) Vitom vardı onda da çok uğraşmıştık :) Bende kızdırma bujisi sıkışmıştı o da sonra kendiliğinden çıkmıştı.

Arkadaşlar yanlış bilinen bir durum var. Actyon Sports araçların 6 ileri otomatik şanzımanları Mercedes-Benz tarafından yapılmış değildir.Actyon Sports'larda Ford Motor Avustralya için otomatik şanzıman üretimi yapan Avustralya'lı DSI (Drivetrain Systems International) firmasının 6 ileri otomatik şanzımanı kullanılıyor.
https://en.wikipedia.org/wiki/Drivetrain_Systems_International

Başarısız bir şanzıman değil ancak tabiki bir Mercedes şanzımanı da değil.Teknik anlamda iyi bir şanzıman ancak Mercedes şanzımanlar gibi sorunsuzluk konusunda çok ta ön planda değil.
Benim aldığım duyumlara göre 2008 araçlarda gelen şanzımanlarda teknik bir kusur varmış.2008 sonrası araçlarda DSI firması bu sorunu düzeltmiş.Benim aracım da 2008 Model 2010 Mart ayında şanzıman garantiden değişti.O tarihten beri herhangi bir sorun yaşanmıyor.

--Motor, Mercedes-Benz Bloğundan türetilmiş D20DT kodlu Mercedes orjinli motor.
--Arazi şanzımanımız Mercedes-Benz'de de kullanılan Borg-Warner marka oldukça kaliteli bir arazi şanzımanı.
--Diferansiyellerimizde çok üstün kaliteli.Önler DANA 35, arkalar DANA 44.

Enjektörler DELPHI marka.Kaliteli yakıt kullanılırsa sorun yaratacak bir enjektör değil.Enjektörler için yakıt katkısı veya temizleyici hiçbir madde kullanmayın.Sadece temiz yakıt yeterli.

Araçta kullanılan Turbo, GARRETT marka; Gayet kaliteli bir turbo üreticisidir.Turbonun uzun ömürlü olması için de Tam sentetik motor yağı kullanın. Ve aracı sabah ilk çalıştırmada en az 3 dakika rölantide bekleyin ki yağ pompasından gelen yağ ile turbo tamamen yağlansın.Aynı şekilde akşam aracınızı kapatırken en az 1-2 dakika rölantide çalışmasına izin verin ki turbonun türbin dönüş hızı azalsın.Bu şekilde turbonuzu uzun yıllar sorunsuz kullanabilirsiniz.Sol kapıdaki siyah etikette de aynen yukarı yazdığım şeyler yazar.

Bozradagast

Moderator

Btr-m74le. Actyon ve actyon sportslarda kullanilan sanziman tipi.

http://at-manuals.com/manuals/btr-m74le/

DÜZELTME!!!!!!

m74le Actyon ve actyon sportslarda kullanılan şanzıman olmakla birlikte eksik bilgi vermişim, bu şanzıman 4 ileri otomatik eski versiyonlarda kullanılan şanzımanın adı.

Drivetrain systems international in üretimi olan 6 ileri tam otomatik şanzımanın adı : DSI M78 6-SPEED A/T olarak geçiyor.

http://neon.lofis.net/SsangYong/Service_Manuals/Q146/Q146_WML_601.pdf

http://neon.lofis.net/SsangYong/Service_Manuals/D146/D146_WML_903.pdf

Son düzenleme:

Bozradagast

Moderator

Bu otomatik şanzıman sorunu hakkında başka kullanıcılar için bir bilgi bırakayım buraya,

öncelikle 2008 olanlar sorunlu sonrası sorunsuz diye bir durum yok, ben de öyle bildiğim için 2011 modelini aldım,

2011 model olmasına rağmen ve daha 87.000km de olmasına rağmen şu an araç düşük devirlerde titriyor, büyük ihtimalle tork konvertörü arızası var. tork konvertörünün değişebilmesi için ise şanzımanın komple inmesi gerekiyormuş. Tamir edilirse kaç tl ye mal olduğu, düzeltikten sonraki durumu detaylıca anlatırım inş.

Benim aracım 2009 model 106000km de 97binde aldım 98binde AT yağını değiştirdim Maltepe servisinde. Otomatik şanzıman denildiği gibi M78 DSI firmasının 6 ileri. Ben de biraz araştırınca orijinal yağının Fuchs TITAN 3292 olduğunu öğrendim. Ama faturamda ki yazıdan Fuchs 3353 kullanıldığını gördüm birkaç hafta sonra servisi arayıp söylediğimde merkezden ATF olarak sadece bu yağı kullanılması gerektiğini bütün AT lerde 4-5-6-7 ileri otomatiklerde aynı yağı kullandıklarını söylediler. Yalnız araçların kullanma kılavuzlarında 5 ve 7 ileri için Fuchs 3353, 6 ileri için Fuchs 3292 kullanılması aksi taktirde şanzımana zarar verileceği yazıyor. Hatta Ssangyong internetten bulduğum bir bülteninde bu belirtilmiş. Ekteki xls dosya. Benim aracım da motor soğukken bu titremeri yapıyor ama ısınınca hemen hemen kayboluyor. Başka bir konu da Otomatik şanzımanlarda yağ değişimi bildiğiniz gibi tam olmuyor, yani 9 litre yağın ancak yarısı değişiyor, çünkü tork konvertöründeki yağ içinde kalıyor. Tam değişim için özel bir pompalı aygıt gerekiyor, yurt dışında var ama Türkiye de ne kadar var bilmiyorum. Ben Opet ten Fuchs 3292 getirtiyorum ve bu yağı flush denen sistemle değiştireceğim. Sonucu yazarım, hoşcakalın. 0isb2010002notificaation-of-atf-change_5825b2f6f3997

ali

Moderator

Benim aracım 2009 model 106000km de 97binde aldım 98binde AT yağını değiştirdim Maltepe servisinde. Otomatik şanzıman denildiği gibi M78 DSI firmasının 6 ileri. Ben de biraz araştırınca orijinal yağının Fuchs TITAN 3292 olduğunu öğrendim. Ama faturamda ki yazıdan Fuchs 3353 kullanıldığını gördüm birkaç hafta sonra servisi arayıp söylediğimde merkezden ATF olarak sadece bu yağı kullanılması gerektiğini bütün AT lerde 4-5-6-7 ileri otomatiklerde aynı yağı kullandıklarını söylediler. Yalnız araçların kullanma kılavuzlarında 5 ve 7 ileri için Fuchs 3353, 6 ileri için Fuchs 3292 kullanılması aksi taktirde şanzımana zarar verileceği yazıyor. Hatta Ssangyong internetten bulduğum bir bülteninde bu belirtilmiş. Ekteki xls dosya. Benim aracım da motor soğukken bu titremeri yapıyor ama ısınınca hemen hemen kayboluyor. Başka bir konu da Otomatik şanzımanlarda yağ değişimi bildiğiniz gibi tam olmuyor, yani 9 litre yağın ancak yarısı değişiyor, çünkü tork konvertöründeki yağ içinde kalıyor. Tam değişim için özel bir pompalı aygıt gerekiyor, yurt dışında var ama Türkiye de ne kadar var bilmiyorum. Ben Opet ten Fuchs 3292 getirtiyorum ve bu yağı flush denen sistemle değiştireceğim. Sonucu yazarım, hoşcakalın. 0isb2010002notificaation-of-atf-change_5825b2f6f3997

Ferda hocam merhaba
Aracımda DSI-6-M78 şanzımanı bulunması dolayısıyla bu konuyu bende çok araştırdım. Konuyla ilgili rus kaynaklarında çok
bilgi var, Ssangyong un Rusyada ciddi bir pazarı olduğu için. Dil problemi olsa da google çeviriyi kullanarak bütün forumlarını
okudum bütün videoları seyrettim , ve bayağı bir bilgi edindiğimi düşünüyorum.

Otomatik şanzıman kültürü olmayan Tr de çok yanlış işler yapılıyor. Yanlış bilinen şeylerden birisi yağ değişimi.
Çalışıyorsa yağını değiştirmeyin , ellemeyin görüşü hakim. Diğer bir yanlış bütün ATF yağlarının aynı sanılması,
ve bir diğeri yağ değişimi yapılsa bile yağ karterinin açılıp yağ filitresinin değiştirilmesi gerekirken bunun yapılmaması.
Sonuç maalesef şanzımanı ölüme götürüyor. Ondan dolayı ben kendi evimin garajında yağımı kendim değiştireceğim,
uygulamayı yaptığımda forumda paylaşırım. Yağ karterini açıp yağ filitresini de değiştireceğim.

Kullanılacak yağ konusuna değineyim.
Evet senin de dediğin gibi Fuchs titan 3292 kullanılması gerekiyor, ancak Tr de satılmıyor. Ben OPET/FUCHS genel müdürlüğü ile
temasa geçtim ve bu yağı getirtmek istedim, ancak olumsuz yanıt aldım, bana 20L bir bidon yağı getiremeyeceklerini söylediler.
Alternatif yağlar yok değil var, örneğin ,
http://www.ravenol.de/en/products/usage/d/Product/show/p/ravenol-atf-dsih-6.html
http://www.total-distributor-partners.com/media/76101/total_fluidmatic_mv_lv_022014_en.pdf

Ravenol Tr de yok, ancak
TOTAL FLUIDMATIC MV LV Tr stoklarında var. Ben Total Ankara bölge sorumlusu ile konuştum litresi 25TL fiyat aldım.
Ben Total kullanmayı düşünüyorum, bir koli de 18 adet 1 litrelik yağ şeklinde alabiliyorum .

Ayrıca benim daha önce forumda paylaştığım şu bilgilere dikkatini çekmek isterim:
http://www.ssangyongteam.com/konu/3204-elm327-hobdrive-ile-dsi-sanziman-yag-sicakligi.html
http://www.ssangyongteam.com/konu/3236-dsi-6-t-trouble-cases-amp-repair-guide.html
http://www.ssangyongteam.com/konu/3184-yarim-ve-tam-otomatik-vites-hakkinda-3.html#post33013
http://www.ssangyongteam.com/konu/3176-kyron-otomatik-vites-sanziman-yaglari-2.html
http://www.ssangyongteam.com/konu/2832-otomatik-vites-gecisi-3.html#post32394

hocam irtibatı kesmeyelim, deneyimlerimizi paylaşalım , yalnız değilsin, iyi günler.

Son düzenleme:

Bozradagast

Moderator

Bu durumda fuchs 5393 kullanmaktansa total in o yağını satın alıp servise götürmek daha mı iyidir? Bu yağı alıp servise götürsem ve eğer 5393 koyacaksanız onu koymayın bunu koyun diyebilir miyim? Bir de yaklaşık 4lt kadar yağ değiştirebildiğimiz için, yağı değiştirip iki gün sonra tekrar bir 4lt daha koydurabilir miyim? böylece yağın büyük kısmını değiştirmiş olurum diye düşünüyorum.

ali

Moderator

Bu durumda fuchs 5393 kullanmaktansa total in o yağını satın alıp servise götürmek daha mı iyidir? Bu yağı alıp servise götürsem ve eğer 5393 koyacaksanız onu koymayın bunu koyun diyebilir miyim? Bir de yaklaşık 4lt kadar yağ değiştirebildiğimiz için, yağı değiştirip iki gün sonra tekrar bir 4lt daha koydurabilir miyim? böylece yağın büyük kısmını değiştirmiş olurum diye düşünüyorum.

Serdar hocam 5393 degil Fuchs 3353 koymuslar. Bu yağ DC-5 (Daimler/Chrysler-5) tipi 5 ileri otomatik şanzımanlara konuluyor halbuki.
Forumda başka bir vaka vardı bu şekilde, sanırım oğuzhan arkaşımızın paylaştığı faturasında da ATF-3353 yağ yazıyordu, halbuki araç DSI 6-ileri şanzumana sahip.
Ankara da 2 tane servis var, birisi eskiden buradaki tek yetkili servis idi, şimdi artık değil. Bunlara sorduğumda ne kullanıyorsunuz diye , onlar da 3353 dediler. Sonra
YMY Ankarada kendi servisini açtı. Onlarada sordum , dediler ki Total 3292 ve bu doğru yağ, büyük ihtimal benim yukarda yazdığım TOTAL FLUIDMATIC MV LV.
Yani diyeceğim bazı servisler doğru yağı bulmuşlar, bazıları uğraşmıyor hepsi aynı değil mi yav koy gitsin gibisine yaklaşıyor. Ben böyle anlıyorum en azından.
Sen servise bir sor hangi yağı kullandıklarını, olmadı yağı alıp gitsen de olur neden olmasın, o zaman sadece işçilik ödersin , sanki hayrına mı yapıyor.
2. sorunuza gelirsek , zaten otomatik şanzuman yağları kısa aralıklarla 2 defa değiştirilir. Yani birinci değişimi yaparsın, %50 yenilemiş olursun, 1000km binersin,
eski ile yeni iyice karışır, sonra bir kere daha değiştirirsin , 2. turun sonunda %75 yenilemiş olursun, bu da yeterlidir. İkinci değişimde filtreyi de yenilemek gerekir.

Son düzenleme:

Kardeşim 1 yıl mekanik garanti verdikleri palavra 2. El aldığım 1 haftalık arabanın 4*4 bozuk diye çalışmadı birde üstüne arabayı geri veriyorum alın dedim tamam alırız siz 52 bin tl ye aldınız bizde sizden 45 bin tl alırız dediler... Yenibosna servisi yaptı bunu ;) ben sana söyliyim naptım uğraşmaml için 1000 tl verdim motoru değiştirttim...

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Mekanik garantisiymiş bana yapılan tam bir .........ti

Moderatör tarafında düzenlendi:

Ayrıca enjektör sorunu bende de var daha ilk aldığımdan beri servisede söyledim daha 1 haftalıktı birşey değil abi bu diye yedirdiler bana salak gibi herşeye tamam eywallah dedik bileydim enjektör problemi olduğunu... alıcaksan bakarak görerek al arabayı, bu devirde babana bile güvenme demişler

Ümit Tivoli

Moderator

aynen katılıyorum bakarak almak lazım. ama birde şu var servis diosun garanti diosun daha iyi güvenilir diosun asıl ...... ordan çıkıyo.
daha kime güvenecez bilmiyom arkadaş allah sonumuzu hayır etsin.

Moderatör tarafında düzenlendi:

ahmetersin

Moderator

Kardeşim 1 yıl mekanik garanti verdikleri palavra 2. El aldığım 1 haftalık arabanın 4*4 bozuk diye çalışmadı birde üstüne arabayı geri veriyorum alın dedim tamam alırız siz 52 bin tl ye aldınız bizde sizden 45 bin tl alırız dediler... Yenibosna servisi yaptı bunu ;) ben sana söyliyim naptım uğraşmaml için 1000 tl verdim motoru değiştirttim...

Hocam sen 1000 tl verip motoru değiştirtmeden önce keşke serkaneren misin yoksa serkanefe misin ona karar verseydin

YvzNazli

Moderator

Tuzla serviste bu ikinciel garanti konusunda 2 Araca denk gelmiştim. Sah2.elden alınan Kyron un kapı döşemelerini ücretsiz değiştiriyorlardı, Korando Sports un km geçtiği için periyodik bakımı ücretsiz yapmışlardı. Yani sizin başınıza öyle bir durumun gelmesi biraz şaşırtıcı. Tuzla servis dedin mi gerek Muhsin bey gerek Mesut bey oldukça dürüst ve samimi insanlar, Şenel usta zaten adamın hası Savaş abi var motorcu (bizim gergiyi kurtaran adam ) ben şahsen Şahsuvaroğlu ndan gerek ilgi gerek hizmet olarak memnunum.

GT-I9301Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi