Rodius Almayı Düşünüyorum

Rodius almayı düşünüyorum fakat bazı kararsızlıklarım var. ankara bayisinde test sürüşü yaptım genel olarak beğendiğim bir araç düşündüğüm modeli 4x4 platinum otomatik modeli. daha önce başka bir şehirde rodius inceleme fırsatım oldu fakat test aracı yoktu gerekli bilgileri aldım ve aksesuar için bana bir katalog gösterdiler katalogta yan basamaktan tutun mesafe göstergeli park sensörü dokunmatik ekranlı navigasyonlu cd çalar geri görüş kamerası kafalık monitörü paspas vs gibi tüm aksesuarlar vardı. dokunmatik ekranı sorduğumda jvc marka takıldığını ve kafalıklara monte edilerek bir hafta içinde gönderildiği söylendi diğer aksesuarlarda benzer zamanda geliyordu tabi test aracı olmadığı için test edemedim. Ankaraya geldikten sonra buradaki bayiye gittim test ettim gelelim kafamı karıştıran noktalara. buradaki bayiye aracımı takasa vererek üstünü bir miktar peşin yada kalanı kredi konusunda görüştük fakat sıfır faizli kredi 20 bin lira 20 aydı ben yine 20 ay sıfır faiz olarak miktarın biraz yüksek olmasını istedim olamayacağı söylendi faiz olarakta 48 ay için baya bir miktar fark ediyordu bu durum biraz ertelemeye sebep oldu. Diğer konu aksesuar konusu Ankara bayisi pek bir aksesuar olmadığını hediye ettikleri park sensörünün bile sadece sesli olduğunu mesafe göstermediğini söyledi dokunmatik ekran için dışarıyla anlaşmaları olduğunu basamak vs gibi aksesuarların olmadığını aksesuar kataloğu olmadığını söyledi. diğer şehirde olan aksesuar kataloğu burada neden bulunmuyor ayrıca yine diğer şehirde serviste satılıp monte edilen ekran neden dışarıda bir yerde yapılıyor sonuçta ikiside ymy bayisi. son olarakta aracı bir sene sonra satsam ne olur dedim 126 bin olan aracı 90 bin gibi alırız dendi bir yılda bu kadar kayıp normal midir. benim en az 9-10 yıl kullanacağımı düşünürsek 10 yıl sonra yok pahasına mı gidecek. bu düşünceler doğrultusunda aracı almalı mıyım ne önerirsiniz

toranaga

Moderator
Cevap: Rodius almayı düşünüyorum ama

Hüseyin bey 4x4 lüks markalar dahil 1600-2000 cc. motorlu araçlarda % 90 ÖTV, % 18'de KDV ve ayrıca ÖTV'nin KDV'si alındığından (verginin vergisi olamayacağına rağmen uygulamaya devam edilmektedir.) aracın bayi karı dahil dolaylı vergisiz gerçek satış fiyatı fatura tutarının %44'üdür. Buradan yola çıkar isek sizin 126.000 TL olan araç fatura tutarının 56.000 TL'si bayi karı dahil vergisiz araç satış tutarıdır.
Sıfır araç alarak Devlete 70.000 TL vergi ödeyeceksiniz. İkinci el değeri birazda bu vergi yüzünden belli bir tutarın üzerindeki araçlarda daha belirgin olmaktadır. Şöyleki 40.000 TL'ye alınan bir aracın değeri ikinci elde ilk yıl talep darlığı nedeniyle diyelim % 20 düşşe 32.000 TL'ye satılır. Ancak 126.000 TL olan aracın değeri %20 düşşe 100.000 T'ye satılır neredeyse diğer aracın toplam tutarı kadar ikinci el değer kaybı oluşmakta. Naçizane hangi sıfır aracı alırsanız alın ikinci elde satmayı veya yüksek bir değerle satabilmeyi düşünerek almamanızı, ileriki bir zamanda nakit ihtiyacınız yada ödeme güçlüğüne düşmek vs. durum söz konusu olabilecekse de araç kredisi ile almamanızı öneririm.

Hüseyin bey 4x4 lüks markalar dahil 1600-2000 cc. motorlu araçlarda % 90 ÖTV, % 18'de KDV ve ayrıca ÖTV'nin KDV'si alındığından (verginin vergisi olamayacağına rağmen uygulamaya devam edilmektedir.) aracın bayi karı dahil dolaylı vergisiz gerçek satış fiyatı fatura tutarının %44'üdür. Buradan yola çıkar isek sizin 126.000 TL olan araç fatura tutarının 56.000 TL'si bayi karı dahil vergisiz araç satış tutarıdır.
Sıfır araç alarak Devlete 70.000 TL vergi ödeyeceksiniz. İkinci el değeri birazda bu vergi yüzünden belli bir tutarın üzerindeki araçlarda daha belirgin olmaktadır. Şöyleki 40.000 TL'ye alınan bir aracın değeri ikinci elde ilk yıl talep darlığı nedeniyle diyelim % 20 düşşe 32.000 TL'ye satılır. Ancak 126.000 TL olan aracın değeri %20 düşşe 100.000 T'ye satılır neredeyse diğer aracın toplam tutarı kadar ikinci el değer kaybı oluşmakta. Naçizane hangi sıfır aracı alırsanız alın ikinci elde satmayı veya yüksek bir değerle satabilmeyi düşünerek almamanızı, ileriki bir zamanda nakit ihtiyacınız yada ödeme güçlüğüne düşmek vs. durum söz konusu olabilecekse de araç kredisi ile almamanızı öneririm.

haklısınız miktar büyük olunca kayıpta büyük oluyor benim takasa vereceğim aracıma 32 bin verdiler ben 35 bin istedim onuda rodiustan normal indirim üstüne biraz daha yaparız bir yerde anlaşırız denildi birazda üstüne ben koyduğumda 60 bin liraya kadar çıkarabiliyorum bana verdikleri fiyat 2014 model için heralde 2015 ler gelmiştir 135 bin gibi bir fiyata çıkıyor 2015 olursa gerçi donanım farkı yoksa 2014 mantıklı birde ellerinden çıkarmak için biraz daha düşebilirler tahminimce. kalan 66 bini 20 ay sıfır faize katsalar iyi olacaktı çünkü faizle 85 bini bulacak 60 binde bendim verdiğim olunca (nakit para ve takas aracı dahil) 145 bine çıkıyor baya fark edecek. birde donanım kısmasalar iyi ülkemize gelen araçlarda anahtarsız çalışma xenon far yağmur far park sensörü dokunmatik ekran gibi olması gerekenler yok en azından birkaçı opsiyon sunulabilirdi. bayide korando vardı onda dokunmatik ekran hariç hepsi standarttı belki 2015 rodiusta veya ilerleyen zamanlarda bu donanımlarda gelebilir. ama kim ne derse desin araç çok güzel mpv olmasına rağmen suv sürüyor hissi veriyor

F

falken34

hocam suvlarda ve lüks araçlarda ikinci elde değer kaybı daha fazla oluyor.
sebebi ise bu tip araçları alacak kitlenin belli olması.
örneğin 30,000-40.000 binek araca herkes ulaşabilirken suvlar daha pahalı oldugu için erken satılması için fiyat düşerler..
diğer bir konu da vergi ve yakıt...bu araçlar cok yakar ve cok vergi verirler..
bu da herkesin karşılayamayacağı bir durum..

hocam suvlarda ve lüks araçlarda ikinci elde değer kaybı daha fazla oluyor.
sebebi ise bu tip araçları alacak kitlenin belli olması.
örneğin 30,000-40.000 binek araca herkes ulaşabilirken suvlar daha pahalı oldugu için erken satılması için fiyat düşerler..
diğer bir konu da vergi ve yakıt...bu araçlar cok yakar ve cok vergi verirler..
bu da herkesin karşılayamayacağı bir durum..

zaten en az 10 sene binerim hatta böyle bir mpv gelmezse araçta bir sorun çıkmadığı yada acil satma olmazsa ömür boyu binerim :) bizim garajın girişi biraz dar ben birkaç hamleyle orta sınıf bir aracı sokabiliyorum ama komuşular c4 clio gibi araçları sokamıyor kocaman garaj boş duruyor döndükten sonra içeri kısım geniş. rodius döner mi sanmıyorum ama birkaç fotoğraf çekip hafta içi yüklerim bana fikir verirse arkadaşlar memnun olurum

Bizim garaj girişi böyle ilk fotoğrafın mesafesi iki duvar arası 3 metre ikinci ve üçüncü resimdeki mesafe 4.5 metreden biraz fazla 30 cm kadar iki duvarda mesafe bıraksak bu garajdan Rodius girip çıkabilirmi ben octavia yı 10-15 cm farkla dönüş yerinden döndürüyorum. Fotoğraftaki iki duvarın birleşim yerini biraz kestirebildik bu kadar oldu sonuçta ileri geri hamle olacak girip çıkabilirsem iyi. Yan apartmanda kendi duvarını bizimkinin üstüne koydurduğu için yıkıp yeniden yapmak imkansız. Görüşlerinizi alayım arkadaşlar :)

cavdare

Moderator

buraya parkedersen köşeyi dönersin :) - yada köşeyi dönebilirsen parkedersin :)
aramızda rodious kullanıcısı yok denecek kadar az, dolayısıyla bu soruya tecrübeye dayalı cevap vermek zor,
matematik hesabına göre aracın manevra kabiliyeti iyise döner gibi duruyor...doğru anladıysam hesabın fotoğrafını gönderiyorum....

Bizim arka apartmanda benzer şekilde uzunluk olarak bakıyorum mitsubishi l200 ile giriyor nasıl yapıyorsa :)

cavdare

Moderator

geri geri giderek, iç köşenin duvarından- tam duvarın dibinden girip, aracın arka tekeri köşeyi geçtikten sonra dreksyonu tam kırmalısın..
düz girersen ozaman dış duvara paralel gidip aracın burnu iç köşe hizasına yaklaşınca dreksyonu tam kırmalısın....

Girip çıkarsam sorun yok bayideki arkadaş abi test aracıyla gidip bakalım sığarmı dedi bende girersinde çıkamazsan karışmam dedim :)

cavdare

Moderator

tahminime göre actyon sportla oraya igrerim, 3 -4,5 yeri çok önemli değil,
olmazsa köşeyi dönmeyi ver... )gerçi rodious alırsan bu adam köşeyi dönmüş derler :)

Octavia da duvarın sağ kısmının en dibine yanaşıp fotodaki duvarın kırdırdığımız yerine burnu veriyorum araç 5.4 olan uzunluk gibi çapraz oluyor sonra tsm sağa kırıp geri geliyorum iki üç santim kalınca duruyorum bu defa direksiyonu sol yapıp ön burnu kurtarınca sol aynaya bakıp su borusunun olduğu duvar kısmına değmesin diye sağ sol yapıp aracı çıkarıyorum. Rodius içinde benzer yapıp direksiyonu tam sol yapacağım yanlış anlamadıysam

cavdare

Moderator

hüseyin hocam uzun araçlarda köşeleri kestirmek çok zor, tahminime göre en az bir sene aracın boyutlarına alışmanız sürer, o sürede yardımsız parkedemeyebilirsiniz, birde aracın manevra kabiliyeti çok önemli , çapraz duruşta mesafe 5,4, araç ise 5,15, 25 cm gibi bir boşluk kalıyor, yani ileri geri manevra kabiliyetiniz yok denecek kadar az, eğer aracın manevra kabiliyeti iyise tek seferde girmek için uğraşmak lazım, yoksa 10 cm ileri 10 cm geri ile park süreci çekilmez olur, en güzeli servise giderseniz test aracını yere çizeceğiniz şeritler üstünden test etmek, yerinde test çizikli olabilir....

Bugün fiyatlara bakayım dedim ne göreyim rodius 143.250 lira olmuş. 2015 ler bundan bir önceki mesajımda 137 nin gibi bir fiyattaydı euro kuru 2.80 lerdeydi. Euro kuru 2.84 ve fiyat 6 bin zamlanmış. Diğer markalar kuru sabitlerken hatta 2.50 lere çekerken ssangyong un fiyat artırmasını yadırgıyorum fiyat yükseldikçe diğer markalarla aralık kapanıyor ve insanlar daha donanımlı markalara yöneliyor bakalım ne yapacağız

SsTeam

Yönetici

Ssangyong araçları dolar ile getirdiği için fiyatlarda artış kaçınılmaz oldu

SsTeam

Yönetici

Allah yardımcımız olsun dolar ile iş yapanların ve piyasanın vay haline hayırlısı ile inşallah su akar yolunu bulur.