Rexton W Yükseltme Kiti ve Helozen Yaylar

• Konbuyu başlatan falken34
  • Başlangıç tarihi
F

falken34

iyi günler arkadaşlar..
bildiğiniz üzere aracımda birtakım değişiklikler yapmaya başladım.
ilk işlerden birisi de 40mm yükseltme kiti..

yurtdısı yeni zelanda ssangyongda helezon değişerek yüksetme yapmak mümkün.
SsangYong New Zealand | Rexton W
820 dolar yani 1600tl gibi bir rakama helezonları satıyorlar..
işin ironik tarafı ise 400dolar yani 800tl kargo parası alıyorlar..
işin maliyeti 2400tlye geliyor.
ben 4 yay için bu parayı vermem
:cool:..1600tl de vermem...:cool:

avrupada da yay üreten birlerini bulamadım..kore ,yeni zelanda,avusturya,tayland gibi ülkelerde üreten var.ama kargo parası fahiş paralara çıkıyor.
bu nedenle yurtiçi araştırmalar yaptım..bir arkadaşım vasıtasıyla endüstriyel yay imal eden insanlarla tanıştım.
hedefim daha az sarımla,daha çok esneyebilen,konforu ve artikülasyonu arttıracak,standart yaydan 40mm yüksek olan bir yay yaptırmak..
yay üreten arkadaşlar yardımcı oldular..ürün numunesini görünce aynısını hatta daha iyisini yapabileceklerini söylediler..
yay üreten firma gayet güvenilir...şu an otomobil yayları üretiyorlar zaten..
şimdi tuzla ymy otomotiv mesut beyle görüştüm..40mm yüksek yay yaptıracağımı ve henüz açılmamış ön ve arka yay numunesi istediğimi söyledim..
sağolsun yardımcı olacağını servise gittiğimde bana verebileceğini söyledi..

evet arkadaşlar herşeyin bir ilki vardır....:)
numuneyi alıp ilk yayı yaptırarak türkiyede ilk yükseltmeyi yapmayı düşünüyorum..yaptığım ilk yayları kendi aracımda test ederek
artılarını eksilerini yazacağım..
resimdeki gibi bir yükseklik düşünüyorum..sizler ne düşünüyorsunuz?
bu standart

bu da 35mm yüksek

SsTeam

Yönetici
Cevap: rexton w yükseltme kiti ve helozon yaylar

Bende yaninizdayim falken34 bende araci yukseltmeyi dusunuyordum fakat biryol bulamamistim sizin sayenizde herseyi yapabilicegimize inanıyorum.

V

vedaterdönmez

Bende düşünürüm Falken ,fakat daha önce transporter kullanıyordum ondan Rexton a geçince Rexton un yol tutuşu belki alışkın olmadığından bana pek güven vermiyor, bide yükselince nasıl olur çok merak ediyorum , sabırsızlıkla bekliyorum

F

falken34

transporter yere daha yakın..yol tutuşu rextona göre daha iyidir..ağırlık merkezi yukarıda oldugu için yüksek araçları virajlarda dikkatli sürmek gerekir..
rextonun yükseltilmesi yol tutuşu olumsuz etkiler..hele ki azcık da yumuşatmayı düşünüyorum konfor açısından..o zaman daha cok sallanır...
zaten araçta yana yatma risk sınırı 50mm..50mmden sonra devrilme riski yüksekliğine göre daha da artıyor..
su anki viraj kabiliyetinden fazla taviz vermeden yükseltmek istiyorum bu nedenle 40mm yükseltmeyi düşünüyorum.
ama ben uzun yolda zaten 140km üzerine pek çıkmıyorum..yükselttikten sonra da virajlarda biraz daha dikkat etmek gerekir..

O

orçun81

Yanlız şöyle bir durum olacak yayları yükselttiğinizde amortisörlerinizi de aynı oranda uzatmanız gerekecek. Ya da değiştirmeniz gerekecek.
Ben yüksletmeyi uzun amortisör bulamadığım için teflon getlerle yapmak zorunda kaldım.
Bence yaptırmadan önce iyi bir mekanikerle temas haline geçin derim sonra boşuna yaya para vermiş olursunuz

iyi günler arkadaşlar..
bildiğiniz üzere aracımda birtakım değişiklikler yapmaya başladım.
ilk işlerden birisi de 40mm yükseltme kiti..

yurtdısı yeni zelanda ssangyongda helezon değişerek yüksetme yapmak mümkün.
SsangYong New Zealand | Rexton W
820 dolar yani 1600tl gibi bir rakama helezonları satıyorlar..
işin ironik tarafı ise 400dolar yani 800tl kargo parası alıyorlar..
işin maliyeti 2400tlye geliyor.
ben 4 yay için bu parayı vermem
:cool:..1600tl de vermem...:cool:

avrupada da yay üreten birlerini bulamadım..kore ,yeni zelanda,avusturya,tayland gibi ülkelerde üreten var.ama kargo parası fahiş paralara çıkıyor.
bu nedenle yurtiçi araştırmalar yaptım..bir arkadaşım vasıtasıyla endüstriyel yay imal eden insanlarla tanıştım.
hedefim daha az sarımla,daha çok esneyebilen,konforu ve artikülasyonu arttıracak,standart yaydan 40mm yüksek olan bir yay yaptırmak..
yay üreten arkadaşlar yardımcı oldular..ürün numunesini görünce aynısını hatta daha iyisini yapabileceklerini söylediler..
yay üreten firma gayet güvenilir...şu an otomobil yayları üretiyorlar zaten..
şimdi tuzla ymy otomotiv mesut beyle görüştüm..40mm yüksek yay yaptıracağımı ve henüz açılmamış ön ve arka yay numunesi istediğimi söyledim..
sağolsun yardımcı olacağını servise gittiğimde bana verebileceğini söyledi..

evet arkadaşlar herşeyin bir ilki vardır....:)
numuneyi alıp ilk yayı yaptırarak türkiyede ilk yükseltmeyi yapmayı düşünüyorum..yaptığım ilk yayları kendi aracımda test ederek
artılarını eksilerini yazacağım..
resimdeki gibi bir yükseklik düşünüyorum..sizler ne düşünüyorsunuz?
bu standart

bu da 35mm yüksek

Yay yaptırabilme şansımız varsa, yüksekliğini korumak kaydıyla, %15 daha yumuşak bir yay yaptırabilir miyiz?
Arka helezonlar aracı boş kullanırken bence fazla sert. Ne dersiniz?

V

vedaterdönmez

Aracın yükselmesi ile birlikte savrulmaması için jantları flanşla biraz daha dışa açılsa bi faydası olurmu acaba ?

F

falken34

robust suspenision ve dobinson springs ile görüştüm..yeni zelandandaki ssangyong bayisi yayları bu firmalardan tedarik ediyormuş zaten..yaylar o adamlarda mevcut ama fiyatlar pahalı..o nedenlke yurtiçi imalatçı araştırdım...
körüklü süspansiyona gerek yok hocam..hem montajı uğraştırıyor hem pahalı hemde sağlıklı bir çözüm sunmuyor..
eski range roverler bile körükleri söküp yay bağlattırıyorlar..
araç savurmaması için dediğiniz gibi jant ile kampana arasına 20mm spacer koyularak lastik arası mesafe uzatılabilir..
spacerler yol tutuş önemli ölçüde düzelecektir..spacer imal etmek cok kolay...önce yayları çözelim :)

F

falken34

Yay yaptırabilme şansımız varsa, yüksekliğini korumak kaydıyla, %15 daha yumuşak bir yay yaptırabilir miyiz?
Arka helezonlar aracı boş kullanırken bence fazla sert. Ne dersiniz?

rüştü hocam bende aynı fikirdeyim.. yayları yumuşatmayı düşünüyorum..sanki kullandıkça biraz sertleşti gibime geliyor...
yaylar %15-%20 yumuşatılsa araç çok daha konforlu olacaktır..tek korkum yaylar yumuşadıgında araç virajlarda yana yatma eğilimi gösterir gibime geliyor..
istediğiniz yay ölçülerinde yay yapabildiklerini söylediler...fiyat biraz pahalı olur..prototip olarka özel imal edilen yaylar daha pahalı oluyormuş.
örn:standart üretimde 80tl olan yay, özel imal edildiğinde 250tl bulabiliyor dediler...

- - - Updated - - -

Yanlız şöyle bir durum olacak yayları yükselttiğinizde amortisörlerinizi de aynı oranda uzatmanız gerekecek. Ya da değiştirmeniz gerekecek.
Ben yüksletmeyi uzun amortisör bulamadığım için teflon getlerle yapmak zorunda kaldım.
Bence yaptırmadan önce iyi bir mekanikerle temas haline geçin derim sonra boşuna yaya para vermiş olursunuz

hocam bayiden alacağim sıfır amortisörlerin ölçüsünü çıkaracağım.eğer ön amortisörde strok mesafesi kurtarmassa o zaman amortisör arayışına geçeceğim..yada amortisörün izin verdiği kadar yükselteceğim...
arkalarda sıkıntı yok..+50mm kadar sorunsuz olarak yükseltiliyor..

legionee

Moderator

Kullandıkça sertleştiğini ben de farkettim. Normal mi bu?

O

orçun81

rüştü hocam bende aynı fikirdeyim.. yayları yumuşatmayı düşünüyorum..sanki kullandıkça biraz sertleşti gibime geliyor...
yaylar %15-%20 yumuşatılsa araç çok daha konforlu olacaktır..tek korkum yaylar yumuşadıgında araç virajlarda yana yatma eğilimi gösterir gibime geliyor..
istediğiniz yay ölçülerinde yay yapabildiklerini söylediler...fiyat biraz pahalı olur..prototip olarka özel imal edilen yaylar daha pahalı oluyormuş.
örn:standart üretimde 80tl olan yay, özel imal edildiğinde 250tl bulabiliyor dediler...

- - - Updated - - -

hocam bayiden alacağim sıfır amortisörlerin ölçüsünü çıkaracağım.eğer ön amortisörde strok mesafesi kurtarmassa o zaman amortisör arayışına geçeceğim..yada amortisörün izin verdiği kadar yükselteceğim...
arkalarda sıkıntı yok..+50mm kadar sorunsuz olarak yükseltiliyor..

İnşallah muvaffak olursun. Ben bir çok şeyden küçük yerde yaşadığım için vaz geçiyorum. İmkanlar kısıtlı :(

F

falken34

İnşallah muvaffak olursun. Ben bir çok şeyden küçük yerde yaşadığım için vaz geçiyorum. İmkanlar kısıtlı :(

hocam size de elimizden geldiğince yardım etmeye çalışırız..neticede hepimizin burada olmasının yegane temeli bu. :)
küçük yerde de yapılabilecek şeyler cok fazla...bir torna bir freeze bir kaynak makinası ile harika işler çıkarılıyor :)

- - - Updated - - -

Kullandıkça sertleştiğini ben de farkettim. Normal mi bu?

bende sonradan farkettim..arka amortisörler sert..sanıırm yaylarda bir miktar kapanma oldu..bunun birçok nedeni olabilir..
iklimsel koşullar,kullanma şartları,yükleme kapasitesi,yayın malzeme kalitesi,su verme işlemi gibi birçok etken olabilir...

F

falken34

haftasonu çamurda gömüldükten sonra ekipmanların yapımına hız vermek gerektiğini düşündüm arkadaşlar..:D
bakıma gittiğimde aracı kaldırıp iyice incelem fırsatım oldu...
tecrübeli bir abimizin ve servisteki teknisyen arkadaşın fikirleriyle yay imal ettirmekten vazgeçtim..
yayı değiştirmek aracın stabilitesini bozacak ve devrilme riskini artıracaktı..hemde garanti bozacağını düşünerek vazgeçtim...
bu nedenle aracı yaylardan yükseltmek yerine amortisörler altına get koyarak yükseltmeye karar verdik..
servis şefi sağolsun amortissör başlarının ölçülerini çıkarıp göndereceğini söyledi..o gönderdikten sonra getleri imal edip teste başlıyorum..

ikinci konu ise karter koruma...
karter koruma için gerekli delik yerlerini tespit ettim ve şeklini tasarladım...lifte kaldırdıgımda ölçülerini alıp başlicam kısmetse..:)

serviste baktım da arabanın altında öyle çamur varki patates eksem yetişir :D

legionee

Moderator

Hocam ilgiyle takip ediyorum. Maddi ve manevi destek icin her zaman hazirim.

O

orçun81

Geçmiş olsun valla 10 cm daha önden vursaydın depo kaldırıp çöpe atacaktın. Şamandırası çok hassas ve malesef koruma yapılamıyor. Ben yapmak için uğraştım depo, kupaya değil şaseye bağlı. Koruma yaptırsak çok altta kalıyor ya da iyi bir ustaya sağlam para ve iyi işçilik gitmesi gerekiyor. Ön defransiyel koruması basit zaten montaj delikleri var. Kolay yapılabilir.
Kardeşim defransiyeller su almış olmasın baktın mı hiç?

F

falken34

Geçmiş olsun valla 10 cm daha önden vursaydın depo kaldırıp çöpe atacaktın. Şamandırası çok hassas ve malesef koruma yapılamıyor. Ben yapmak için uğraştım depo, kupaya değil şaseye bağlı. Koruma yaptırsak çok altta kalıyor ya da iyi bir ustaya sağlam para ve iyi işçilik gitmesi gerekiyor. Ön defransiyel koruması basit zaten montaj delikleri var. Kolay yapılabilir.
Kardeşim defransiyeller su almış olmasın baktın mı hiç?

difflere hiç bakmadım.su almış olabilir mi acaba?şu an bir sorun yok gibi görünüyor..

O

orçun81

Tıpayı aç bi parmak at içine :) Ötmeye başlayınca iş işten geçmiş olur. .(