Rexton W Ftcs Çekiş Sistemi ve Esp

herkese selamlar

aşağıda belirttiğim hususlarda değerli bilgilerinize ihtiyacım var. konu hakkında yeterli bilgi bulamadım

-FTCS çekiş sistemi ESP ile berabermi çalışmakta, yani Esp kapalı iken FTCS devre dışı mı kalmakta
-ağır offroad koşullarında 4L da iken ESP açık mı yoksa kapalı mı olmalıdır
-kum-kar ve hafif offroad koşullarında 4H da iken ESP açık mı yoksa kapalı olmalıdır
-eğer FTCS çekiş sistemi ESP devrede değil iken aktif olmuyor ise neden ESP kapama butonu mevcut.
-kilitli difransiyel ile FTCS sistemi karşılaştırıldığında verim olarak offroad kabiliyeti açısından nasıl değerlendirirsiniz. orta ve ya arka kilit eğer bulabilir isek montajını önerirmisiniz.
-aracın work shop manual yada benzer şekilde detaylı teknik verilerini bulabileceğimiz bir kaynak-kitap bulabileniniz varmı, ben antalya bayisinden almıştım aracımı ve kendilerinden rica etmiştim. fakat buna benzer detaylı teknik veri içeren bir kitap veya kaynak bulamadım. internetten yur dışından baktım fakat sonuç hüsran.

malumunuz arçaç yeni ve servisler dahil sorularımıza net cevap alamamaktayız. özellikle aracın offroad yeteneği ve sınırları en azından benim için soru işareti. önceki forumlarda aracın offroad yeteneğini diğer muadili araçlar ile karşılaştıranlar olmuştu. yakın zamanda diğer markalar ile karşılaştırma yapanınız oldu ise paylaşırsanız sevinirim.

şimdiden herkese teşekkür eder saygılarımı sunarım

Tolga Taşcı.

F

falken34

Cevap: FTCS çekiş sistemi ve ESP

herkese selamlar

aşağıda belirttiğim hususlarda değerli bilgilerinize ihtiyacım var. konu hakkında yeterli bilgi bulamadım

-FTCS çekiş sistemi ESP ile berabermi çalışmakta, yani Esp kapalı iken FTCS devre dışı mı kalmakta
-ağır offroad koşullarında 4L da iken ESP açık mı yoksa kapalı mı olmalıdır
-kum-kar ve hafif offroad koşullarında 4H da iken ESP açık mı yoksa kapalı olmalıdır
-eğer FTCS çekiş sistemi ESP devrede değil iken aktif olmuyor ise neden ESP kapama butonu mevcut.
-kilitli difransiyel ile FTCS sistemi karşılaştırıldığında verim olarak offroad kabiliyeti açısından nasıl değerlendirirsiniz. orta ve ya arka kilit eğer bulabilir isek montajını önerirmisiniz.
-aracın work shop manual yada benzer şekilde detaylı teknik verilerini bulabileceğimiz bir kaynak-kitap bulabileniniz varmı, ben antalya bayisinden almıştım aracımı ve kendilerinden rica etmiştim. fakat buna benzer detaylı teknik veri içeren bir kitap veya kaynak bulamadım. internetten yur dışından baktım fakat sonuç hüsran.

malumunuz arçaç yeni ve servisler dahil sorularımıza net cevap alamamaktayız. özellikle aracın offroad yeteneği ve sınırları en azından benim için soru işareti. önceki forumlarda aracın offroad yeteneğini diğer muadili araçlar ile karşılaştıranlar olmuştu. yakın zamanda diğer markalar ile karşılaştırma yapanınız oldu ise paylaşırsanız sevinirim.

şimdiden herkese teşekkür eder saygılarımı sunarım

Tolga Taşcı.

tolga kaptan merhaba :)

abi şimdi kısaca cevaplayayım..

-ftsc bir nevi traction control..aracın patinaj çeken lastiğine fren yaptırarak gücü diğer lastiğe aktarıyor...esp sistemini baz alıyor..esp pakatıldıgında ftsc devre dışı kalıyor.
-4L açıkken esp açık olsa da olur.neticede esp lastiğe fren yaptırarak gücü diğerine aktarıyor.4L veya 4H konumda da kullanılabilir.
-kullanım yerine göre ftsc kapatıp açmak daha mantıklı olur.çünkü güç gerektiren yerlerde açık olması dezajantaj sağlarken ,güç gerekmeyen yerlerde kapalı olması avantaj sağlar.
örneğin:
ftsc karda hep açık kalması hem yoldan çıkmamayı sağlar,hemde patinaj ceken lastiği lastiği frenler..
hafif çamurda yavaş ilerlerken ftsc açık olursa avantaj olur..kaymamasını sağlar..
ama çok çamurdan geçilecekse zaten araçın güce ve belli bir hıza ihtiyacı vardır.ftsc açıkken sen hızlanıp çamurdan hemen geçmek isterken teker patinaja düşünce ftsc sana fren yaptırarak seni çamura gömebilir :D
-karda ftsc açık olması iyidir...kumda da yerine göre değişir...hafif nemli kumda kapatmaya gerek yok..yumuşak kumda da ftsc kapalıyken tam gaz gitmemek gerek..yumuşak kumda lastik patinaja düşerse lastiğin altındaki kumları boşaltarak batmasını sağlar...yumuşak kumda önce lastiklerin havasını biraz indirmek gerek.taban alanı genişlediğinden kuma daha zor gömülür...
-off road yeteneği olarak difflock(difransiyel kilidi) her zaman üstündür..ftsc difransiyel kilidinin yaptığı işi kısmi olarak yapmaya çalışır.fakat 4 lastiğin aynı devirde ve birbirine bağlı olarak dönmesi birçok durumda çok daha önemli..
örneğin alt resimdeki gibi bir kanaldan çapraz geçerken.çapraz 2 lastik boşa düştünde ftsc pek iş görmez..orada ancak difflock iş görür..

ssangyongun ftsc sistemi ile toyotanın trc sistemini karşılaştırısam toyota daha iyi...
neticede ssangyong w163 ML serisi mercedes ile aynı çekiş kontrol ünitesine sahip..

rextonu ben arazide baya kullandım.4-5 kere battım...at lastikler ile genel izlenim olarak iyi..hatta sınıfındaki birçok araçtan daha iyi..
rextondan toyota-mitsubishi-land rover performansı beklememek lazım..çünkü fiyatlar ortada..rextonu bu markaların 3/1 parasına veriyorlar..:)
ilerleyen yıllarda rextonun çekişi düzenlenebilir.rexton yeni model oldugu için henüz difflock üreten firma yok..ama birkaç yıl içerisinde üreten çıkacaktır.
yükseltme kiti bile daha 4 ay önce üretildi..avusturyada var..(sen gemide getirabilirsin hocam aslında) :D
rextona difflock koyuldugunda zaten başka bir donanıma gerek yok...

Kenan kardeşim sen olmasan ne yaparız, hızır gibi yetiştin. ilgine alakan çok teşekkür ederim. şuan denizdeyim ama avusturalya tarafına pek yolum düşmüyor bu ara, kısa süre sonra geleceğim memlekete inşallah, gelir gelmez seni ziyaret edeceğim.

saygılar selamlar.

F

falken34

Inşallah abi herzaman beklerim. Bir yardimim dukunduysa ne mutlu bana:)

SsTeam

Yönetici

Falken hocam araçlarla ilgili bilginize hayran kaldım. Tamir/Servis işiyle mi ilgileniyorsunuz? Yoksa sadece hobi olarak araçlarla mı ilgileniyorsunuz? Gerçekten merak ettim.:eek::eek:

Ayakta alkışlıyorum sizi...
Ekli dosyayı görüntüle 1014

F

falken34

Falken hocam araçlarla ilgili bilginize hayran kaldım. Tamir/Servis işiyle mi ilgileniyorsunuz? Yoksa sadece hobi olarak araçlarla mı ilgileniyorsunuz? Gerçekten merak ettim.:eek::eek:

Ayakta alkışlıyorum sizi...
Ekli dosyayı görüntüle 1014
estafirullah hocam..biraz bilgi birkimim var...servis le felan işim yok ama makina teknisyeniyim..özel spesiyal makinalar üreityoruz..arabalarla ugrasmayı da seviyorum..söke taka,boza boza öğrendik bazı şeyleri...:)

YvzNazli

Moderator
Aslında bu konu beni hiç ilgilendirmiyor sonuçta 4x2 Kyron'a biniyoruz :chuncky: Ama bu konu ile ilgili benim kafam biraz karıştı. Şimdi arazi de ESP kapalı mı daha iyi verim alırız yoksa ESP açıkken mi? Ufak bir araştırma yaptım hani geçen diyorduk ya SsangYong tanıtım yapsa kilit olmadığı için bazı parkurlarda kalır geçemez diye aslında ESP ile beraber geçebilir mi? Bu konuda bizi en iyi aydınlatacak kişi Baturalp başkan gibi duruyor, bir gün o parkurların birine dalıp deneye bilir :) Merak ettiğim başka bir husus daha önce ESP kapalı çıkamadığı yerden ESP yi açıp da çıkan bir abimiz var mı acaba? Eğer bu ESP anladığım gibi çalışıyorsa yemişim diferansiyel kilidini (tabiki kilit daha performanslı olur ama fazladan maliyet demek ).

Hürmetler.

YvzNazli

Moderator
Buda Hondacı bir eleman

Yani benim anladığım gibiyse eğer ESP ile yukardaki Suzikinin olduğu yerden her türlü geçilir. Ama dedim ya 4x2 bu cahil pek anlamaz bu işten. Anca merak eder ortalığı karıştırır :02.47-tranquillity:

Hürmetler.

Alper

Moderator
Esp abs ile koordineli çalışır. Aracı düz yolda daima düz tutmaya virajda da daima dönüş ekseninde tutmaya çalışır. Elektronik stabilizasyon programı.

YvzNazli

Moderator
Genellikle almanlarda ESP( Electronic Stability Program- Elektronik denge programı) diye geçer, japonlar da VSC veya VSA diye geçer (Vehicle stability control system- yani Araç Denge Kontrol Sistemi) derler. Söylediğin gibi Alper abi amacı aracı çizgide tutmaktır, kafadan ve arkadan kaymalarda doğru tekere fren uygulayarak aracın cizgide seyir etmesini sağlar. Hatta biz panitajla kalktığımız zaman aracın patinaj yapan tekerine fren uygular. Videoları izledin mi bilmiyorum ama dikkat ettiysen abi videolarda ESP OFF konumunda aracın boşta olan tekerlerinde güç var boşta olan tekerler boşuna dönüyorlar ve araba ilerleme kaydedemiyor, ESF ON konumuna alındığında (yani daha doğrusu video da öyle yazıyor elamanlar :) ) araç aktarma gücünü yükte olan tekerlere ileterek ilerlemesini sağlıyor.
Yani diyorum ki eğer videodaki mevzu doğru ise ESP ile beraber bu parkur rahatlıkla geçilebilir.

Benim ESP yi kapatıp ivmelenerek çıktığım bir yer var, unutmazsam ESP açıkken yavaş yavaş çıkmayı deneyeceğim. Gerçi 4x2 çok bi işe yaramaz ama 4x4 de eğer böyleyse çok ekmeği yenir diye düşünüyorum. Umarım derdimi anlata bildim Alper abi :semi-twins:

Hürmetler.

baturalpoghan

Moderator
ESP dediğimiz sistem kayan veya patinaj çeken tekerleklere fren uygulaması demektir, bu freni yaparken araba güçten düşer, tekerlekler daha yavaş döner, patinaj engellendiği için o engeli geçmiş olursunuz zorlu bir yer değilse.

4x4 araçlarda asıl olması gereken sistem "traction control" (TC) sistemidir. Bu sistem ESP gibi ABS üzerinden çalışır, aynı şekilde kayan veya patinaj çeken tarafa fren uygular.

ANCAK bu sistemlerin farkı ESP devredeyken araç sadece fren yapacaktır, traction control devreye girdiğindeyse araç patinaj çeken tekerleği akstaki tur sayısından farkederek, ona fren yapıp, gücü diğer tarafa aktarır. Yani araç sadece frenlemekle kalmaz güç aktarımı ve kayıpsız güç kullanımı vardır. Patinaj anında ayağınızı gazdan çekmezseniz araç aktarım yapıp sizi kolaylıkla engellerden geçirecektir. Bu traction control sistemi de bizim araçlarda yok..

Yavuzum 4x2 araçla bu parkuru aşmanın imkanı yok ne yazık ki :)
4x4 araçlarda TC veya diff lock yok ise bu parkuru 4LOW modunda biraz seri bir şekilde geçmeleri lazım yoksa araç çapraz geçişe geldiğinde iki tekerleği boşta kalacağı için yeterli aktarımı yapamayıp buradan geçemez.
4HIGH modunda da ESP açık olursa aracın gücü yetmeyeceği için geçemez, ESP'yi kapatıp çok daha seri olmak gerekiyor burayı geçebilmek için ama hem patinaj anlamında hem de tümseklere hızlı dalış olarak araca çok zarar verecektir.

Mesela Hilux'ta TC olduğu için 4H modunda da araba zorlanmadan buradan geçebiliyor. Eğer ki kilidi açarsan o zaman hiç tek bir patinaj dahi çekmeden geçebiliyor.

Açıklayabildiysem ne mutlu bana :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Son düzenleme:

YvzNazli

Moderator
Yok başkan 4x2 ile oraya zaten girilmez. :semi-twins:

Benim kafamı o videolar karıştırdı hani sürekli diyoruz ya Ssangyong uzun yıllardır suv üretiyor bu sektörde uzmanlaştı falan diye, bende dedim madem suv üzerine bunuda düşünmüşlerdir dedim ama düşünmemiş galiba hırbolar. Yoksa bu işin duayeni sensin sen ne dersen o reyiz :laz-2:

Deneme yerim burası ben burayı hep esp kapalı denedim bi kerede espyi kapatmadan vurayım bakalım ne olacak :)

baturalpoghan

Moderator
https://instagram.com/p/BIzykzQhXSy/

Bak burada 4H'de araç rölantide patinaj çekiyor, sol tekerlekler silindirde, sağ tekerlekler yere basıp tutunuyor, gaza dokunduğumda patinajı kesiyor, bırakıyorum devam ediyor, sonra gaza dokunup geçiyorum, traction control devrede

Sent from my iPhone using Tapatalk

Alper

Moderator
Aslında bu konu beni hiç ilgilendirmiyor sonuçta 4x2 Kyron'a biniyoruz :chuncky: Ama bu konu ile ilgili benim kafam biraz karıştı. Şimdi arazi de ESP kapalı mı daha iyi verim alırız yoksa ESP açıkken mi? Ufak bir araştırma yaptım hani geçen diyorduk ya SsangYong tanıtım yapsa kilit olmadığı için bazı parkurlarda kalır geçemez diye aslında ESP ile beraber geçebilir mi? Bu konuda bizi en iyi aydınlatacak kişi Baturalp başkan gibi duruyor, bir gün o parkurların birine dalıp deneye bilir :) Merak ettiğim başka bir husus daha önce ESP kapalı çıkamadığı yerden ESP yi açıp da çıkan bir abimiz var mı acaba? Eğer bu ESP anladığım gibi çalışıyorsa yemişim diferansiyel kilidini (tabiki kilit daha performanslı olur ama fazladan maliyet demek ).

Hürmetler.

Artık ilgilendiriyor Yavuzum ;)