Cevap: Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin Mart ayı Otomobil ve Ticari Araç Parakend
meriç , evet haklısın , ancak ülke ülke alım-satım mantığı farklılıklar oluşturabiliyor. biim ülkemizde yıllarca bir kuş serisine takılıp günlük çek/altın gibi alınıp satılan araçlar vardı , hatta sıra bekliyorduk ve dışardan ön satın alım yapmış galerilerden alabiliyorduk.1994 yılında "doğan slx" gibi araç almıştık sıfır ama galeriden. haa yüce rabbim bir daha almak için bir ortam yaratmasın. (bu arada murat124 ü bunların dışında tutuyorum

) o yıllardan bu yıllara ne değişti , işte bilinclenen bir nihai kitlesi tabiiki var ama , birde rakam-malzeme-2. eldeki satarına bakan çok ama çok kişi var.. bu kriterler olduğu sürece gerçek araç alımı ve ihtiyaca göre araç alımı bilinçlenmeside olmadığı sürece bu böyle gidecek.
tabii bir de markaların yarattığı yeni algı , YOK SATAN ALGI, maalesef arz-talep eğrisinde bu yok satış politikası acaip iş yapıyor, ve satış kazanç sağlıyor. Bunu nasıl kırarız? vallahi bilmiyorum.
Kısaca Biz öyle yüce milletiz ki , her ne kim için iyi ise hakkıdır. halkımız beğendiğini almaya düşük bir oranda da olsa katılabiliyor , piyasası olanıda almaya katılabiliyor , eee bakıyorumda olanda olmayan da alabiliyor , o zaman burası her marka için bir cennet.
keşke her markanın İlkelerinin ilk maddesinde gerçekten 100% Müşteri memnuniyeti olsa. Ve bunu yazılı ve ispatlar şekilde noter kaydı ilede beyan edebilseler. Her markanın TİCARİ endişesi vardır , mutlak ama unutulan tek nokta KISIR DÖNGÜYÜ bilmelerine rağmen ticari kaygıdan dolayı uygulamaya geçememeleri. Kısır döngü = Müşteri Memnunyetini Her daim sağlasalar , bu sefer ticari kayıplar olabiliyor. Asıl olan Yaptıkları distiribütör anlaşmalarını doğru yapmak.
Aslında bir yasa önergesi verilebilinir ; Bu yerli üretimide teşvik eder , bu kadar ithalatta kolay olmaz. İthal araçlarda sibop kapağı bile düşse 5 yıl süre ile sıfır ücret ile bunu vermek zorunda kalacaklar. Bu şekilde olduğunda belki bazı markalar politikası nedeni ile çıkacak , ama veren de kalan piyasay elde edecek. İşte başka bir kısır döngüde burada başlıyor ki bu nedenlede zaten yapılan yanlış silsilesi devam ediyor. "vergi" ... büyük bir gelir kaynağı olan İTHAL ARAÇ vergileri. Bu tarz kanunlar çıkartılırsa bu seferde vergi toplanmasında sorun çıkacak. İşte PARADOKS durumu bu.
Kısaca Hakkını bilmeyen , kaderci bir millet olarak , bu tür konularda takipci olduğumuz ama uygulamaya , taleplere geçemediğimiz sürece , bize sunulan , hakkımız olduğu varsayılana , seçme özgürlüğümüze vurulan bir pranga.. Bu ve benzeri nedenlerle ki araçlarımızı seçerken birçok kriterimizide göz önünde bulunduruyoruz. eee tabi seçimler piyasa verisi ilede ağırlık buluyor.
Son olarak 4*4 bir subaru ülkemiz tüm koşulları için mükemmel. Ama yurtdışında 2.5 olarak satılan araç TR de 2.0 olarak satılıyor. yurtdışında ortalama 1.5-3.6 olan yakıt ücretinin litresi bizim ülkemizde 4.6.. bu farkları düşününce de seçim "KOLAY ELDEN ÇIKABİLECEK , AZ YAKAN, ÇOK KAÇAN " yönünde oluyor.
Başıızı ağrıttım , daha çooooook yazılacak şey var ama ,hakkınızı helal ediniz..