Cevap: Motor yağ katkı maddesi için görüşleriniz
Eğer motor ya da dönen, sürtünen aksam içeren bir yapının mekaniğini biliyorsak; bu katkıların yararsız olduğunu söyleyemeyiz.
Ama "yeterince" faydalı olmayanların, kullanıcıları aldatan ürünlerin var olduğunu da biliyoruz.
Bu durumda referansımız kullanıcılar ve işinin ehli mekanikerler olmalı. Her ürünün bileşiği aynı değildir.
Bi'aralar 'bor' içeren katkıların çok iyi olduğu konuşulurdu. Ama sakıncalı yönleri ortaya çıktı.
Çalışma mantığı
Bu katkıların asıl amacı dönen parçalarda, akşamdan sabaha süzülen yağların oluşturduğu 'kuru sürtünme' problemini
kompanse etmektir. Bu da ilk 3-5 sn için geçerli olan çok önemli bir görevdir. Bildiğim kadarıyla Madeni / Sentetik yağlar içinde litre başına
en pahalı olan yağ Castrol'un
Magnatec çalışması. Sebebi de adından da anlaşılacağı üzere yağ'a magnetik yani yapışkan bir
özellik katmasındandır.
Bu yağ ya da
-işini iyi yapan- katkı maddeleri, motorun stop ettirilmesinden sonra başlayan süzülme sürecinde krank, piston,
gömlek gibi parçalara yapışarak
(balçık, katran anlamında değil de daha çok mıknatıs etkisi gibi) parça yüzeyinde nanometrik
bir film tabakası oluştururlar. Böylece sabah ilk marşta oluşan 3 sn'lik yağsız çalışma sorununu -görece- giderirler.
Tabi başka etkileri de vardır.
Viskozite'yi düzenlemek
(soğuk havada kalınlaşan yağın akışkan kalmasını, sıcakta incelen
yağın da daha kalın kalmasını sağlamak), aşınmayı azaltmak, parçaların rahat dönmesini sağlamak -ki bu da dolaylı olarak yakıt
sarfiyatından egzost emisyonuna, çekişin artmasından vuruntuların azalmasına kadar birçok iyileşmeyi beraberinde getirir.
Sonuç
Kullanıp kullanmamak sizin elinizde. Kullanıcı görüşleri çeşitli. Biraz şehir efsanesi gibi bu durum. Ancak ben çalışma prensibine binaen
sürekli bu katkıları kullanıyorum. Bazı şeyler seçimler doğrultusunda geliştiği için ölçümlenmesi zor. Firmaların deney düzenek sonuçlarına,
metalurji ve mekaniğin prensibine güvenmekten başka da çaremiz yok gibi.
Sadece bilgi olarak not düşüyorum, benim kullandığım katkı
Dynamic Kote adlı amerikanya menşeli katkıdır.
Ayrıca enjektörler için de çeyrek depo yakıta karıştırdığım Wynn's Formula Gold kullanıyorum.
Sevgiler