Cevap: Mercedes Motoru Yalanmı !!!
arkadaşlar bu konuda ciddi bir araştırma yapmıştım ki yukarıdaki bilgilerde zaten bu noktada eksik yok fazlasını birazda ben ekleyeyim. araçlarda kullanılan motorlar ssangyong-daewoo teknolojisi. bu nedenle şanzıman uyumları otomatikte 5 max.6 ki bu da uyumsuz , manuellerde 6 vites. mahindra aldıktan sonra 4*4 araçlarda geliştirmeler ve şanzıman sisteminde atılımda bulunacaklarını duydum. buna göre tüm dünya daha sık aralıklarla geçiş yapacak şanzıman, co2 emisyonunu düşürecek şekilde de motor dizayn etmeye başladılar. bu noktada yüksek vites dolayısı ile buna uyumlu şanzıman , yakıt tasarufu sağlayacak, emisyon oranlarını düşürecek ama bir o kadarda performansı yüksek olabilecek motorlar geliştiriyorlar. avrupa-japponya bu konuda yani motor geliştirme noktasında çok farklı gelişimler gösteriyorlar. örneğin co2 emisyon oranlarını düşürmek, vergi avantajı ve bir çok ülkenin 1,5 motorların üstüne extra vergi getirmesi nedeni ile (TR de 2015 yılı itibari ile ön görülüyor) bmw tarihinde ilk kez önden çekişli 1.500cc lik motorları geliştirdi ve bu sene 2 serisinde lansmana çıkardı. performans iyi co2 emisyon 102 , 2015 te dizali de lansmana çıkaracaklar , mevcut şanzıman üstüne bu motorla hareket edecekler. 1.4 tsi da çok iyi verim yakalayam wv grup 1.2 istediği verimi alamadı ,yakıt ve emisyon ornaları 1.4 e göre daha yüksek ve performans daha düşük. mercedes nissan-renault ortak yapımı motorları kullanmaya başladı. kısaca değişim rüzgarı vergi, yakıt ve yeni vergilendirmede co2 oranlarını baz alacak ülkelerde ki pazar payları için değişik alternatifler oluşturuyorlar , yıllardır ellerinde olan motorları sanki yeni teknoloji gibiymişcesine tekrar lanse ediyorlar honda-toyota hybrid teknolojisi. elektirik teknolojisinden ise petrol krallarının oluşturduğu localar nedeni ile çoğu ülkede destek alamıyyor. örneğin tesla usa yapımı muteşem bir araç , fulunu usa de 85 bin usd ye alabiliyorsunuz ilave ekipmanlar vs. tabiri caiz ise FULL+FULL yapacak olursanız (400beygirlik olan model) 125.000 usd. hepsi bu yllık bakımı düşük yakıt masrafı yok normal bir araç ile kıyaslarsanızda yıllık yapılan km oranına göre 6-13 yıl arasında yakıtlı bir araca göre de amortismanını sağlayabiliyorsunuz. ama TR deki satış fiyatı 145.000 euro. vs.vs...
kısaca herkes birbirinin teknolojisini kullanıyor , burada en göze çarpan ve çizgisini bozmayan (kendi kanaatim) kendi motorunu üretip rekabet eden tek marka BMW (D VE D PREMIUM segmentinde de bence rakipsiz). Keşke ŞU BOR madenini çıkartıp da işleyebilecek teknolojimiz olsa, hem motosiklet hemde otomobillerde kullanılabiliecek bir yakıt türü ve kilokalorisi de yüksekmiş. chrsyler bu konuda gerekli protatipleri yapmasına karşın usa devleti tarafından projeleri durdurlmuştu hatırladığım kadarı ile.