Kararan dikiz aynası (iç+dış sıcaklık, pusula, LCD ekran)

ali

Moderator
Bildiginiz üzere Korando Sport araçlarımızda kararan dikiz aynası yok. Bu eksikliği gidermek
için arayışta idim bir süredir. Sonunda bir ebay satıcısından resimdeki ürünü satın aldım, ve
hafta sonu uzun uğraşlar sonunda kendim monte ettim. Ayna üzerinde gömülü LCD ekran
var, bu geri görüş kamerası bağlamak için. Ayrıca sağ üst köşede iç+dış sıcaklık ve yön
bilgisi gösteriyor.

SsTeam

Yönetici
Hocam mükemmel birşey bu... ;))))

Kaça aldınız. Link gönderebilirmisiniz. Kabloyu nereden nasıl geçirdiniz. Kullanım ve monte aşamasında ki yaptıklarınızı da belirtirseniz. Geri görüş kamerası siz bağladınız mı. Bağladıysanız performansı nasıl. Gece kullanımı nasıl.
;)

Biraz heyecanlandım galiba... ;)

SsTeam

Yönetici
Kendi aynasını klipsli bir şekilde çıkartıp sanırım orjinal parçanın üzerine takmışsınız. Resimden anladığım kadarı ile. :cool:

Ebat olarak orjinal ayna ile yakın boyutta mı daha büyük yada daha küçük mü. (Genişlik olarak yada yükseklik olarak)

:eek::eek::eek: mest oldum gerçekten yaaa... :eek::eek::eek:

ali

Moderator
Ilgilenen arkadaşlar olması güzel.

1. Ürün linki : Car Dimming Mirror 4" Parking Rearview Mirror Compass Temperature Function | eBay
Ancak üzülerek gördüm ki satıcı ürünü satıştan kaldırmış. Satıcıya mesaj attım. Ürünün, her marka araca montaj imkanı
var, sipariş ederken uygun bracket tipini söylemeniz gerekiyor. Bizim araçlara Bracket #17 (Hyundai, Kia, Ssangyong)
uygun oluyor. Ürün 2 adet sıcaklık sensörü (iç + dış) ile birlikte geliyor.
2. Ürünün boyutları ve yerine montajı: Ürün, orijinal aynadan 1cm kadar uzun. Genel olarak sağdan soldan hafifçe büyük.
Orijinal aynanın yerinden çıkarılması son derece kolay. Aynanın ayağından tutarak cam boyunca aşağıya doğru sağa sola sallayarak
kaydırınca kızaklarından kayarak çıkıyor, cama yapışık olan parça yerinde kalıyor. Aynı şekilde yakarıya doğru kaydırarak
yeni aynayı takabiliyorsunuz.
3. Kabloların döşenmesi ve elektrik bağlantısı: Bunun için tavan lambasını, sol güneşliği ve sol ön direk üzerindeki plastik
döşemeyi söktüm. Kabloyu tavan döşemesinin altından geçirdim ve sol ön direk boyunca aşağıya indirdim. Sıcaklık kablolarından
birini içerde bıraktım, diğerini motor bölmesinden geçirip ön ızgaraya kadar getirip kablo bağıyla bağladım.
En zor kısım elektrik bağlantısı oldu. Bunun için uygun bir soket bulmam ve soketteki +12V ve GND pinlerini
tespit edip lehimleme yapmam gerekti. Bununla ilgili detay isteyen olursa yazarım.
4. Geri görüş kamerası: Bu ürünle birlikte geri görüş kamerası gelmiyor. Ben kamerayı ayrıca aldım.
Kamera linki:Amazon.com: By lovelive-5 stars Selling CCD Color Monitor Image CAR REAR VIEW PARKING REVERSE CAMERA FOR Ssangyong Rexton / Ssang yong Kyron: Car Electronics
Bu kameranın özelliği ise orjinal plaka aydınlatma lambasının yerine monte edilebilmesi. Ben kameranın
montajını henüz yapmadım. Ancak evde ayna ve kamerayı birlikte denedim , görüntü kalitesi gayet iyiydi.
Kamera montajı için bir hafta sonu uğraşmam lazım , onuda yapınca yazarım.

V

vedaterdönmez

Istanbul da olsaydınız montaj yaparken görmek isterdim

SsTeam

Yönetici
Hocam arka kamerayı da takarken ayrıntılı ve bolca resim çekerseniz ve sonra da yine nasıl yaptığınızı anlatırsanız çok memnun oluruz.. :D:D:D

Taktıktan sonra arka görüşü ve takılan yerin fotolarını da eklerseniz çok nefis olur... :rolleyes::rolleyes::rolleyes:

ali

Moderator
Sol ön direk üzerindeki plastik parçanın sökülmesi:

1. Kırmızı daire içine aldığım civata kapağını küçük bir tornavida ile kenarından çektirirseniz dışarı geliyor.
Altında civatayı göreceksiniz, civatayı gevşetip çıkartın.

2. Yaklaşık kırmızı dikdörtgen civarlarında içeride 2 adet klips var. Plastik parçayı
üsten tutarak 10-15 cm kadar kendinize doğru çekerek klipslerden kurtarmamız
gerekiyor. Biraz gürültü çıkıyor klipslerden kurtulurken sorun yok kırılmıyor.

3. Klipslerden kurtulduktan sonra sağa sola esneterek yukarı doğru çekip
çıkarıyorsunuz. Tavan lambasına giden kablolar buradan geçiyor.

ali

Moderator
Tavan lambasının sökülmesi:

1. Gözlük kabının içindeki 2 adet civatasını gevşetip çıkartıyorsunuz.

2. Civatalar çıksada lamba hemen yere düşmüyor, çünkü 2 sağda 2 de
solda olmak üzere 4 adet klips tarafından tavana sabitlenmiş durumda.
Lambanın tamamını aşağıya doğru çekerek klipslerden çıkarmaya çalışmak
biraz riskli olur. Bir anda çıkarsa elektrik kablosunu kastırma riski var.
O bakımdan önce sol tarafı sonra da sağ tarafı kurtarmak (tersi de olabilir)
iyi oluyor. Klipsleri çıkarmak için sağ veya sol taraftan aşağıya doğru
baskı uyguluyoruz, işlemi kolaylaştırmak için bu esnada ileri/geri sağa/sola
esnetmek faydalı oluyor.

3. Klipsler de çıkınca lambayı arabaya bağlayan tek şey elektrik kablosu
kalıyor. Onu da soketinden kolayca çıkartabiliyorsunuz. Soket tırnaklı,
tırnağına bastırıp yukarı çekiyoruz.

ali

Moderator
Aynanın sol ayak boşluğunda elektrik bağlantıları:

1. Kırmızı çizgi aynadan gelen kablo demeti. Bu demet içinde hem hem kamera kabloları
hem de güç ve sensör kabloları var.

2. nolu beyaz soket ayna için elektrik kablolarını lehim yaptığım soket oluyor.

3. Yeşil kablo motor bölmesine çıkan sıcaklık sensör kablosu. 3 nolu delikten
dışarı çıkardım.

SsTeam

Yönetici
Hocam resmen mest oldum yaaa... :eek::eek::eek:

Mükemmel bir anlatım ve örneklem olmuş bu arada eliniz de baya yatkın sanırım bu tarz şeylere. :cool::cool::cool:

Arka kamerayı sabırsızlıkla bekliyorum. Sırf şu işlemleri beraber yapmak yada danışmak için insanın Ankara ya gelesi geliyor... :D:D:D

SsTeam

Yönetici
Ben en çok bagaj kapağından, aynaya kadar kabloları nereden; nasıl geçireceğinizi merak ediyorum doğrusu. ;);)

Sabırsızlıkla bekliyorum... :cool:

ali

Moderator
Ben en çok bagaj kapağından, aynaya kadar kabloları nereden; nasıl geçireceğinizi merak ediyorum doğrusu. ;);)

Sabırsızlıkla bekliyorum... :cool:

Bunu araştırıyorum bende, sol ayak boşluğundan aracın arkasına doğru giden bir kablo demeti görüyorum. Neticede önden arkaya giden
kablolar var, onların geçtiği yerden geçirmeyi deneyeceğim bende. Kameranın elektrik bağlantısını ise geri vites lambasından alacağım, böylece
sadece geri vitese takınca kamera ve de ekran çalışıyor olacak.

SsTeam

Yönetici
Mantıklı. hocam sabırsızlıkla bekliyorum. bu arada kamerayi yerine oturtmayi denediniz mi. tam oturuyor mu. bu anlattiklarinizi yaparken de resimlemeniz mukemmel olacaktir...

:) :) :)

ali

Moderator
Mantıklı. hocam sabırsızlıkla bekliyorum. bu arada kamerayi yerine oturtmayi denediniz mi. tam oturuyor mu. bu anlattiklarinizi yaparken de resimlemeniz mukemmel olacaktir...

:) :) :)
Kamerayı henüz denemedim yerinde, ama ölçüler açısından tutuyordu.
Aslında herşeyi sökmüşken resim çekmediğime pişman oldum, iş bittikten sonra çektim resimleri.
Neyse geriye kalan işi yaparken daha fazla çekerim artık.

SsTeam

Yönetici
Harika olmuş. Diğer kullanıcılar için çok güzel bir paylaşım, bizlere çok faydalı olacağı kanısındayım. Hocam bir kaç sorum olacaktı size;

* Bu tarz aynalarda hep merak etmişimdir. Ayna üzerindeki ekran çalışmadığı esnada; ayna özelliğinden bir kaybı var mı? Yani normal ayna görüntüsünden farkı var mıdır? Arkayı net gösteriyormu? Çünkü hep gerçek ayna olmadığını ve sadece ekranın parlak özelliği olduğu için çok iyi yansıtmadığını sadece parlama yaparak arka tarafı yansıttığını duydum.

* Tavan lambasını sökmek için sadece gözlük kabı içerisindeki gösterdiğiniz 2 civata ve 4 klips yeterli mi? Lamba etrafında başka vida yok mudur? Tavana sis farı düşünüyorum muhtemelen elektriği içerden alıp tavanı deldireceğim. Sorum buyüzden.

Kamera için; park sensörlerinden çıkan kabloların geçtiği içeriye bagajdan giren bir delik var (arka koltuk arkasında), fakat biraz uğraştırabilir. Ben bagaj içi led ışık tesisatı döşerken bagajın kaportası içerisinden giden kabloları görmüştüm. Arka stop lambasını söktüğünüzde içeride genişçe bir boşluk ve devamında öne doğru giden ince bir aralık var. Sanırım buradan aracın arkasına kadar kabloyu taşımışlar.
Belki aracın altından kablo bağı ile tutturarak motor kısmına kadar taşıyabilirsiniz. Zaten ön taraftan siz yeri ayarlamışsınız. Sadece bir öneri, lütfen yanlış anlamayın.

Kamera montajı için fotolarınızı dört gözle bekliyorum. Kolay gelsin.
Bu arada Allah güle güle kullanmak nasip etsin.

ali

Moderator
Teşekkürler arkadaşlar,

Doğrusu ayna olarak vazifesini kusursuz yapıyor, arkada lcd ekran olduğunu kullanım esnasında anlamak imkansız, elinize alıp çok dikkatli inceleyince anlaşılıyor.
Henüz kamerayı bağlamadığım için gündüz güneşli bir havada lcd ekran görüntüsü ne kadar belirgin olur bilemiyorum, ancak kapalı alanda, aynada çıkan görüntü tatmin ediciydi.

Tavan lambasını sökmek tam olarak mesajımda anlattığım gibi 2 vida ve 4 klips. Vidaları sök, önce bir yandan, sonra diğer yandan aşağıya baskı yap, klipslerden kurtuluyor. Başka bir sey yok. Fazla asılıp elektrik kablosunu kopartmayın.

Sanırım bende bahsettiğiniz aralıktan geçiririm, neticede her şey sökünce netleşir. Yanlış anlamıyorum tabiki de, önerilere açığım, netice itibarıyla bende araştırmayı seven amatör bir kişiyim.

selamlar.