İstenmeyen SMS'e (SPAM) para cezası

Arkadaşlarım; Meclis Elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkında hazırladığı yeni kanun'u 1 mayıs 2015 itibariyle yürürlüğe koyuyor.

Buna göre hepimizin başının derdi olan SPAM maiileri atan şirketler -gümrük ve ticaret bakanlığının düzenleyeceği şikayet sayfasına sms görüntüsünü veya aranma saatinizi belirttiğiniz takdirde- büyük para cezaları ödemek durumunda kalacak. Kanuna göre ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek.

Bu kanun'a aykırı davranan şirketlere ilk seferinde 2 ila 5 bin tl, tekrarı durumunda ise 10 katına kadar para cezası verilecek. Böylece 9 sene evvel bilmemne shop'tan aldığınız bir eldiven için hayatınız boyunca tanıtım-reklam mesajları almak zorunda kalmayacağız. Hergün gına getirtene kadar 6'şar, 4'er digitürk'ten, d-smart'tan, Turkcell'den aranıp rahatsız edilemeyeceğiz.

Hatırlatma: Bizim ülkemize has zeka parıltıları bu durumdan yırtmanın yollarını arıyor, kısmen de bi'şeyler buluyorlar. Başta mantıklı gibi görünen şu hususlara dikkatinizi çekmek isterim:

- "değerli fiat dostu, telefonunuz fiat bayilerinin bilgilendirme ve kampanya iletimi için izinli olarak tanımlıdır. iletişimden çıkmak için 3588'e hayır yazıp gönderin." tarzı mesajlarla, hiç bir zaman bilginizi ve onayınızı vermediğiniz bu firmaların çalıntı listelerinden çıkmak için sms parası ödemek ve zahmete girmek zorunda bırakılacaksınız. ayrıca bu iletiye yanıt vermekle bir anlamda geçmişte izin verdiğinizi de kabul etmiş sayılabileceksiniz. Bu da onların sorumluluğunu "by-pass" edecek.

- Bankalar, "haber ve kampanyalar hakkında düzenli mail ve mesaj almak için bu mesajı evet yazarak yanıtlayın" gibi maill'ler atmaya başlayacak. Hatta bunun için para, i-phone, bez bebek, tanzanya'da ada filan teklif edecekler. Kanmayın, yanıtlamayın.

- CİESEM operatörlerinin "patron çıldırdı" minvalindeki devasa indirimli tv reklamlarının altından saatte 230 km/h ile akan karınca duası boyutundaki "ama asıl bizi ilgilendiren şartların ve kısıtlamaların" yazıldığı kayan cümleler gibi, Spam maillerin en altında da çok soluk ve küçücük bir "bu iletiyi almak istemiyorsanız buraya tıklayın" (unscribe) linki olur.

normalde tıkladığınızda onların veri havuzundan çıkmanız gerekir. ama Türkiye'de öyle olmayabilir. Bu tıklamayı üstünü okumadığınız bir anlaşma metnine imza atmak gibi düşünün. Bu sadece gerçeği onların bildiği ve kendi çıkarlarına kullanacağı bir koşula imza atmaktır. Bu onayınızı neyin altına iliştireceklerini bilemezsiniz. Çekimser davranın, araştırın öyle tıklatın.


Şimdi onlar düşünsün!

Yalan söylüyorsun!
 

Üst