Fiat Fiorino Otomatik Şanzıman Robotu Arızası Davasını (Kazandım)

SsTeam

Yönetici
Merhaba arkadaşlar,

30/04/2012 tarihin'de garanti dahilinde olan fiat fiorino'nu aracım e5 kartal yolunda seyir halinde iken yanık kokusu geldi ve araç kendini kitledi hemen en yakındaki servise çektirdim aracı arcın volant denilen parçasının yandığını ve garantiye girmediğini ilettiler 1922 tl masraf çıkardılar bende ödemeyi yaptım aracı servis'ten aldım ve firmaya dava açtım ve aradan 3 Yıl geçti bilirkişi raporu aleyhime karar çıkartmış.

Avukatım itiraz edeceğiz dedi bu kararda bir yanlışlıklar var çünkü yarı otomatik şanzımanların hepsinde aynı sorunlar var citroen toyota opel vs.

Şimdi size asıl sormak istediğim sorum yarı otomatik şanzıman araçlarda volant'ın yanması kullanıcı hatasımı yoksa üretimden kaynaklanan bir hatama bunu nasıl ispat edebiliriz.

---------------------------------------------------------------------------
istanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanlığına,
Bilir Kişi RAPORU
Dosya Nr. : 2014/1463 Esas
=
1- Davacı : ismail DILME "Av. Sedef KISAKÜREK
2- Davalılar : 1- Kırmak Oto Ticaret A.ş .
2- Sanoto Otomotiv Ticaret A.ş.
3- Tofaş Türk Otomobil Fabrikası AŞ .

Dava Konusu: Davacı ismail DiLME'ye ait, Davalı Banoto Otomotiv Ticaret A.Ş.'den satın
alınan, Davalı Kırmak Oto Ticaret AŞ. tarafından tamir edilen ve Tofaş Türk Otomobil
Fabrikası AŞ.'nin imalatçısıolduğu, Taşıtın Ayıbının gizlenmesi ve garanti kapsamında
olmasına rağmen tamir bedelinin alınması sebepleri ile arızanın kullanma hatasından
kaynaklanmayacağının tespiti ve ödenen 1.922,57 TL tamir bedelinin, 30/04/2012 Fatura
tarihinden itibaren kanuni faizi ile birlikte Davaulardan müştereken ve müteselsilen tahsili ve
masraf ve vekalet ücretinin Davalılara tahmili, talepleri.

iddia ve Savunmalar:

1- 20/05/2012 tarihli Dava Dilekçesinde, Davacının Taşıtının 24/04/2012 tarihinde E5 (0100
olacak) Karayolunda giderken aniden yavaşlayarak durduğu ve Vites Kutusunun kilitlendiği,
Debriyaj Pedalı olmadığı için, kullanma hatasından bahsedilemeyeceği ve Taşıtın Komputer
servis hizmetleri için kullanıldığı ifade edilmiştir.

2- Davalı Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. Vekilinin 25/06/2012 tarihli Cevap ve itiraz
Dilekçesinde, yapılan inceleme sonucunda Debriyajın zorlanma sonucu yandığının tespit
edildiği, Taşıtta MTA Vites Kutusunun bulunduğu, Kullanıcının, gaz tepkisine, kalkış ve
yokuş kalkışı tarzlarına ve kara ve çamura saplanma durumlarına ve ani kalkışa bağlı
olarak, Sistemin zarar görebileceği, ifade edilmiştir.

Ek olarak,
a) Kullanma şartlarına bağlı olarak, aşınan veya ömrünü tamamlayan Debriyaj Baskı ve
Salatasının yenileri ile değiştirilmesi, Garanti Kapsamına Girmeyen Durumlar dahilinde
olarak, imalat Hatasından kaynaklanan arızaların ise, Garanti Kapsamında
değerlendirilebileceğini belirten, Genel Garanti sayfa fotokopisi,
b) Debriyaj Salatası ve Volan hasarını gösteren 3 adet renkli fotoğraf,
verilmiştir.

Fotograflardan, Debriyaj Salatasının tamamen aşınarak kullanılamaz duruma gelmiş ve
Volanın bu sebep ile hasarlanmış olduğu görülmektedir.

3- Davalı Kırmak Oto Ticaret A.ş. Vekilinin 25/06/2012 ve 12/04/2014 tarihli Cevap
Dilekçelerinde, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. tarafından yapılan inceleme sonucu,
arızanın Garanti kapsamında olmadığının bildirildiği ifade edilmiştir.

Bilirkişiden Sorulan: 23/02/2015 tarihli Ara Karar gereğince, Dosya üzerinden inceleme
~ yapılarak, Vites Sisteminde hasıl olan 'hasann kullanma hatasından kaynaklanıp
kaynaklanmadığı ve arızaya imalat Hatasının sebep teşkil edip etmediği hususlarında
Rapor tanzimi.
Bilirkişi incelemesi Dosyada mevcut belgelerin incelenmesinden aşağıdaki hususlar tespit
edilmiştir.

1- Banoto Otomotiv Ticaret A.Ş.'nin, 23/12/2010 tarih ve A992856 seri sıra numaralı
Faturası ile, 1 adet, Fiat Fiorino Combi 1.3 Emotion, 199A2003873455 motor ve
NM422500000196683 şasi numaralı, 2011 model Taşıt, Davacı ısmail DiLME tarafından
satın alınmıştır.

2- Ümraniye ilçesi, 04/01/2011 tescil tarih ve 010417004184213 tescil sıra numaralı Motorlu
Araç Tescil Belgesinden, 34RVR4006 plakalı Taşıtın, Fiat marka, Fiorino Combi Emotion
1.3 Multijet 75hp Euro5+ tip, 2011 model, T. Kamyonet (Panelvan) olduğu, anlaşılmaktadır.
Motor Özellikleri aşağıda verilmiştir.

Toplam silindir adedi
Silindir hacmi (cc)
Sıkıştırma Oranı
Maksimum güç hp-d/d
Maksimum tork (Nm-dv/dk)
Yakıt
Yakıt besleme
Ateşleme
Çap x Strok (mm)
4, tek sıra, yatay
1248
17,6
75-4000
190 i 1750 c
Motorin
Elektronik kontrollü CommonRail tipi Multijet
direkt enjeksiyon, turbo ve intercooler
Sıkışmalı
69.6 x 82.

3- Kırmak Oto Ticaret AŞ.'nin 25/04/2012 tarih ve 4178 numaralı iş Kabul Kartında,
34VR4006 plakalı Taşıtın, 49758 km de Viteslere Geçmiyor Müşteri isteği ile Servise
alınmış olduğu anlaşılmaktadır.

4- Kırmak Oto Ticaret AŞ.nin, 30104/2012 tarih ve A007878 seri sıra numaralı irsaliyeli
Faturası ile, 34VR4006 plakalı Taşıtın, Debriyaj Kitinin, Debriyaj Rulmanının, Volanının,
Motor Takozunun ve Vites Kutusu yağlarının değiştirilmesi ve işçilikleri için, iskonto ve KDV
dahil, toplam, 1.922,57 TL bedel tahakkuk etmiştir.

Debriyaj Kiti ile birlikte, Debriyaj Rulman ve Vites Kutusu Yağları, mutad ve gerekli olarak
ve Volan ve Motor Takozu, dolayısı ile arızalandıkları için, değiştirilmiştir.
5- 23/02/2015 tarihli 1. Celse Duruşma tutanağında,
a) Davacı Vekili Taşıtın satıimış olduğunu,

b) Davalı Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.ş. Vekili, Vites değişikliğinin Robot vasıtası ile
yapıldığını, Sürücünün gaza yüklenip yüklenmemesine göre Debriyajın hareket ettiğini, bu
sebep ile kullanma hatasının mevcut ve Debriyajın sarf malzemesi olduğunu,
ifade etmişlerdir.

6- Fiyat Periyodik Bakım Tablosuna göre, Robotize MTA Vites Kutulu Taşıtlarda Debriyaj
Aktüatörü Hidrolik Kumanda yağının, 20000 ve 40000 km de veya her iki yılda bir ve gerekir
ise, Baskı ve/veya Balatasının, zor şartlarda kullanılmada daha kısa sürelerde olmak üzere,
20000 ve 40000 km de değiştirilmelerinin gerektiği belirtilmiştir.

Dosyada,
a) Taşıtın, 20000 ve 40000 km Bakımıarının yapılıp yapılmadığına dair,
b) MTA (Manual Transmission Automated) Vites Kutusu ile ilgili, bir arıza veya bir şikayet
için, daha evvelce yapılmış müracaatı gösteren,
bir belge bulunmamaktadır,

Netice ve Kanaat: Yukarıda belirtilen hususlar dikkate alınarak,
1- Debriyaj Balatasının tamamen aşınmış olduğu ve bu sebep ile Volanın ve zorlanan Motor
Takozunun da hasarlanmış olduğu,
2- Vites Kilitlenmesi arızasına, Debriyajın tamamen aşınmış olmasının sebep teşkil ettiği,
3- Kırmak Oto Ticaret A.Ş.nin, 30/04/2012 tarih ve A007878 seri sıra numaralı irsaliyeli
Faturasında belirtilen parça ve malzemelerin değiştirilmesinin gerektiği,
4- Debriyaj Balatasının sarf malzemesi olduğu,
5- Taşıtın, 49578 km de bulunduğu, Debriyaj Balatasının tamamen aşınmış olması ve ilgili
olarak evvelce yapılmış bir şikayetin bulunmaması ve arızanın Debriyaj Kitinin değiştirilmesi
ile giderilmiş olması dikkate alınarak, arızaya kullanma sonucu zaman ile Debriyaj
Balatasında hasılolan aşınmanın sebep teşkil ettiği,'
6- Vites Kutusunda, imalat sonucu bir Ayıbın mevcut olmadığı,
netice ve kanaatına varılmıştır.

Saygı ile arz olunur. 25/05/2015

ahmetersin

Moderator
Cevap: Fiat Fiorino otomatik vites araç volant arızası garanti dışı bırakıldı.

b) MTA (Manual Transmission Automated) Vites Kutusu ile ilgili, bir arıza veya bir şikayet
için, daha evvelce yapılmış müracaatı gösteren,
bir belge bulunmamaktadır,

İsmail abi senin aracın önceden söylemiyomu ben bozulucam diye. İşin latife kısmı bir yana, bu ne saçma bir açıklamadır. Herhangi bir bayinin kullanım ile alakalı tavsiye ve ya uyarıda bulunduğunu ne gördüm ne de duydum. 5 Farklı marka aracı defalarca servise kendim götürmüşlüğüm var ve hepsinde önce yazılı bildirimde bulunmaktalar ( örneğin balata bitmiş durumda değişmesi gerekmektedir gibi ). Eğer bu tarz uyarıyı kendi sistemlerinde göremiyorlarsa ya bu uyarı yapılmamıştır yada sözlü yapılmıştır yani her iki durumdada usülen hata vardır. Şahsıma kullandığım iki farklı marka aracın servislerine her gittiğimde bana söylemenize gerek yok siz gerekeni yapın ve yaptık diyin dediğim halde yazılı olarak önüme sunuyorlar ve sonrasında o kağıda imza alıyorlar. Oluşan arıza nedeni ile yol ve hız durumuna bağlı olarak çok daha ciddi sonuçlarda doğurabilecek bir durum.

Sn. İsmail DİLME davanızda haklısınız, Satın almış olduğunuz Fiat Fiorino Otomatik Şanzımanlı aracın size ne eğitimi nede bilgilendirme yapılmamış.

Fiat Fiorino otomatik Şanzımanlı arac ile yokuş cıkarken manuel'e almanız gerekiyor volant'ın yanmaması için.

Fiat Fiorino otomatik Şanzımanlı aracın ne kadar kullanıcısı var ise hiç birinin bu konuyla alakalı bir bilgisi yok.

Fiat Fiorino otomatik Şanzımanlı araç ile alakalı bu sorunu yaşayan yüzlerce kişi mevcut ve Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. sorunlu araç ürettiğini kabul etmiyor.

Fiat Fiorino otomatik Şanzımanlı araç satacaklar para kazanacaklar.

Fiat Fiorino otomatik Şanzımanlı araç servise gelecek kronik arızadan dolayı tekrar para kazanacaklar.

İnsanları dolandırmak türkiyede bu kadar kolay.

Fiat Fiorino otomatik Şanzımanlı araç TOFAŞ'ın imalat ayıbı.

Saygılarımla

Enver Sefa ÖZBAY

Cevap: Fiat Fiorino Otomatik Şanzımanlı Derbriyaj Yakan Araba.

Ailemizde benzer şanzımana sahip (MCP) Peugeot 3008 ve Citroen C4 Grand Picasso otomobiller var. 3008'i satan görevli yokuşlarda dur kalk yapmaktan kaçınmamızı ve düz vites modunda yokuş çıkmamızı söyledi. Citroen de de benzer bir "tavsiye" ile karşılaştık. Hasılı Peugeot iki kez balata yedi; Citroen dikkatli kullanıldı şimdilik sorun yok. Bu şanzımanlar sadece düz yolda gitmek için tasarlanmış herhalde. Öte yandan farklı bilirkişi raporu olmadığı için hakimin de eli kolu bağlı. Biz o balatanın bittiğini bilemeyiz ve bilecek durumda da değiliz. O zaman koyacaksın bir uyarı sistemi araç arıza kodu verecek. Burada ihmalleri var. Bitik balata değiştirilmedi ondan volan arızalandı diye müşteri suçlamak kolay. Bilirkişi raporuna itiraz etmenizi; bu durumu iyi bilen bir uzman görüşü (konuya aşina bir üniversite profesöründen) alıp mahkemeye sunmanızı öneririm.

SsTeam

Yönetici
Cevap: Fiat Fiorino Otomatik Şanzımanlı Derbriyaj Yakan Araba.

11.06.2015
İSTANBUL 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
SAYIN BAŞKANLIĞINA

Dosya No:2014/1463 Esas

Bilirkişi Raporuna İtiraz
Eden Davacı : İsmail Dilme
Vekili : Av. Hasan Kısakürek

Davalılar : 1- Kırmak Oto Ticaret A.Ş.
Vekili ; Av. Necati Tarafçı

2- Banotomotiv Ticaret A.Ş.

3- Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları A.Ş.
Vekili ; Av. Muzaffer Önder

Konu : 25.05.2015 tarihli bilirkişi raporuna itirazlarımızın
sunulmasıdır.

Sayın Bilirkişinin raporunda değerlendirmeye tabi tuttuğu şanzıman tipi ile, ihtilaf konusu olan şanzıman tipinin tamamen farklı bir sistem olması nedeni ile yapılan değerlendirmenin dava ile hiç ilgisi bulunmadığından raporu kabul etmiyoruz . Şöyle ki;

Arıza veren şanzımana ilişkin tarafımızdanda otomotiv sektöründe uzman kişiler ile konu görüşülmüş ve ayrıca konu hakkında medyada da araştırma yapılmış ve bahsi geçen şanzıman tipine uyumlu şanzımanların, piyasada birçok değişik marka otomobillerde kullanıldığı, bu sanzimanların %90 na varan oranda müvekkiliminyaşamış olduğu arızayla doğru orantılı olarak arızalandığı tespit edilmiştir. Özellikle internette yaptığımız araştırmaların neticesinde, farklı araç markalarına ait olan aynı şanzıman tipine sahip modellerde ( Toyota, Opel, Fiat, Wv. ) aynı tür arızaların ve şikayetlerin olduğu ve bu markaların arızanın üretim kaynaklı olduğundan dolayı kampanya uygulayarak söz konusu arızayı gidermiş oldukları görülmüştür.

Söz konusu şanzıman tipi, üretici firmalar tarafından gerek yakıt tüketimi gerekse üretim maliyetini düşürmek adına otomatik kullanıma sahip olarak üretilmiş ancak düz şanzıman sistemi üzerine kurulan bir şanzıman tipidir. Bu şanzıman tipinde araçta debriyaj sistemi olmasına rağmen, debriyaj pedalı mevcut değildir, vites değişimlerinde debriyaj elektronik vites değiştirme motorları vasıtasıyla aracın şanzıman elektronik kontrol ünitesi tarafından kontrol edilmektedir. Bu tür şanzımanlar, ayakla kumandalı debriyajlı sisteme sahip araçları kullanan sürücüler tarafından yapılan kullanım hataları nedeniyle balataların kısa sürede aşınmasının önlenmesi için piyasaya sürülmüştür. Dolayısıyla bu türden bir şanzımana sahip bir araçta sürücünün kullanım hatasından söz edilmesi mümkün değildir. Bu doğrultuda kullanıcı kontrolünde olmayan bir sistemin kullanıcı hatasından dolayı arızalanmış olması düşünülemez. Zaten araçta debriyaj pedalı da yoktur. Normal şartlarda kullanılan herhangi bir düz vites aracın debriyaj balatası ortalama 80.000—100.000 km civarında aşınırken söz konusu aracın kontrolündeki debriyaj balatasında 49.000 km de aşınma meydana geliyorsa bu aracın üretiminden kaynaklı bir hata olduğunu göstermektedir.

Bu tip şanzıman tamiri yapan servislerle de iletişime geçtiğimizde üretim hatası olduğu kanaatlerini paylaşmışlardır.

Tamamen üretim hatasından kaynaklı ve garanti kapsamında olan söz konusu arıza yüksek süratte seyir halinde giderken de oluşabilecek bir arıza olup bu durumda hayati risk oluşturabilecek bir kaza da söz konusu olabilirdi.

Sayın bilirkişi Makina Mühendisi olup emeklidir. Yeni tip bir şanzıman türü ile karşılaştığını fark etmemiştir ve dolayısı ile ihtilaf konusu şanzıman üzerinde yeterli teknik bilgisinin olmadığı veya henüz bu tür bir şanzıman türünden bilgisi olmadığı açıktır.

Sonuç ; Yukarıda arz ettiğimiz üzere Sayın Bilirkişinin bu tür şanzıman türüne ilişkin bilgisi bulunmadığı kanaatinde olduğumuzdan, rapor içeriğininde, davaya konu edilen ihtilaf ile bir ilgisi yoktur. Bu kez otomotiv sektöründe çalışan teknik bir bilirkişiden görüş alınmasını bilvekale arz ve talep ederiz.

Saygılarımızla
Davacı İsmail Dilme

Cevap: Fiat Fiorino Otomatik Şanzıman Arızası Davalık

Güzel itiraz. İnşallah mahkeme kabul eder de sektör içinden konuya vâkıf bir bilirkişi atanarak hakkınız teslim edilir.

SsTeam

Yönetici

Teşekkür ederim ilker abi biz hakkımızı arayalım hakim isterse haksız görsün asıl adil olan kimseye bir hardal tanesi kadar haksızlık yapmayan Yaradan görüyor herşeyi o yüzden işin allaha kalmışsa olmuş bil o en güzel kefildir

SsTeam

Yönetici

Biraz Konu Horlatım,

Dava hala devam ediyor geçen gün duruşma oldu hakim 3 tane faklı bilirkişi tayin etmişti 1500 tl ödedim 3"ne :) adamlar parayı almış geçen 6 ay içinde bilirkişi raporunu sunamamışlar benim avukatta raporu sunmazlar ise haklarında soruşturma talebinde bulunmuş hakimde 3 ay ileri atmış duruşma tarihini kemal sunalın davalık hikayesine döndü komedi yani anlayacağınız 5 yıl dır davaya harcadığım para 3500 tl kaybedersem bir o kadar daha ödiycem bir daha davamı töbe valla dersimi aldım :)

ahmetkoksal1640

Moderator

Geç gelen adalet adalet değildir derler ama bizim adaletin zamanında geldiği de pek görülmez ne yazikki

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

YvzNazli

Moderator

Geçmiş olsun abi. Tecrübe olmuş fiattan artık anahtarlık bile almazsın heralde. :)

GT-I9301Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

SsTeam

Yönetici
Cevap: Fiat Fiorino Otomatik Şanzıman Arızası (Kazandım)

Evet arkadaşlar 7 yıl sonra 13 duruşma ve 6 adet bilirkişi raporu derken 2019 yılında davayı kazandım şu an icra aşamasındayım 1-2 hafta içinde tahsil edeceğim.

Cevap: Fiat Fiorino Otomatik Şanzıman Arızası (Kazandım)

Evet arkadaşlar 7 yıl sonra 13 duruşma ve 6 adet bilirkişi raporu derken 2019 yılında davayı kazandım şu an icra aşamasındayım 1-2 hafta içinde tahsil edeceğim.

hayırlı uğurlu olsun.faizi ne tutacak esas onu merak ettim :)

toranaga

Moderator

Hayırlı olsun.... Sevindim.

evgo

Moderator
hayırlı olsun hala davayı uzatmak için bilir kişiye gitsin diyo .... :lemo: lar

YvzNazli

Moderator
Hem Hayırlı olsun hem geçmiş olsun Ismail abi.

GT-I9301Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi