Actyon Sports'ile Dünya Turu

SsTeam

Yönetici
Merhabalar... Ben 43 yaşında, rally, motocross,offroad ve enduro tecrübesi olan direksiyonda çok uzun yollar yapmış bir müzisyenim. Offroad tecrübem tamamen Amerikan araçlarla oldu. İnanılmaz benzin paraları harcaması ve parça sıkıntılarından sonra tamamen Uzakdoğu 4x4'ler üzerinde duruyorum. Bunlardan biriside Ssangyong Actyon Sports 4x4 2010 ya da 2011.

Eşim ve 20 aylık kızımla gerçekleştirmeyi düşündüğüm bu turun detaylarını paylaşayım sizlerle...
Antalya'nın 100 km batısında küçük bir otelim var. Tura buradan başlayacağım. Van-Saray'dan İran'a geçip Tahran Kum üzerinden güneyde Basra körfezi kıyısındaki Bandar Abbas'a ulaşmak ilk hedef. Pakistan'la ilgili kötü haberler alıyorum o yüzden Pakistan iptal oldu bizim için. Bandar Abbas'tan zaman zaman Hindistan Mumbai'ye (eski Bombay) feribot seferleri varmış. Ancak henüz bu tarihlerde yapıldığının konfirmasyonunu alamadığım için ikinci feribot seçeneği Dubai- Mumbai üzerinde de çalışıyorum. Hindistan neredeyse bir kıta büyüklüğünde. Mumbai'den Goa'ya geçeceğiz. Goa'dan Yeni Delhi üzerinden Nepal Katmandu'ya oradan da Pochara'ya geçeceğiz. Pochara'dan tekrar Hindistan oradan Bangladeş. Myammar(eski Burma) geçit vermez bir kale gibi Çin'e kadar uzadığı ve Çin'le beraber karayolu geçişine izin vermedikleri için Bangladeş'ten feribotla Malezya Kuala Lumpur, Malezya'da 5 ayrı lokasyon ziyareti akabinde Tayland, Tayland'ta 11 lokasyon sonrasında sırasıyla Laos 5 lokasyon, Kamboçya 3 lokasyon ,Filipinlerin Palawan adası 11 lokasyon, tekrar Malezya ancak Borneo adası tarafı, oradan Endonezya Borneo'su oradan Bali adası dahil 12 lokasyon Endonezya'da ziyaret. Finalde de becerebilirsek Darwin Avustralya, oradan da dünyanın en sert parkurlarından kabul edilen Darwin-Sidney etabı. Ama Avustralya'dan çok emin değiliz. Oradaki akrabalarımızın çalışması ve aracımızla girişe yasal bir engel var mı yok mu emin değiliz. Çünkü Avustralya fikri henüz çok yeni...

Bu tarz bir yolculuk için düşündüğümüz araç 4x4 olmalı. Bazı rotalarda yolun devamında başınıza ne geleceğini bilmeden ilerlemek gerekmekte. Benim en çok merak ettiğim konuların başında Ssangyong un yaklaşık 30.000 km lik zaman zaman konforlu zaman zaman kırıcı etaplara dayanıp dayanamayacağı... Kısa etaplarda arabayı dilediğiniz kadar zorlayabilirsiniz ancak servis ya da eviniz yakındadır. Bu rotada bizim öyle bir şansımız yok maalesef. Gerek kalmadıkça arazi koşullarına girmeyi düşünmüyoruz. Ancak emniyet açısından ön ve arka tampon, vinç ,alt koruma vs gibi elzem ihtiyaçları hazırlamak gerek diye düşünüyoruz... 4x4 en son 2011 modelde olduğu için bu aracı kullanan forum üyelerinden ricam bir kaç can alıcı soruya cevap bulmamızda yardımcı olmanız...
1)Aracın ağır bakımları kaç km de yapılmalı?
2)En fazla kaç binde araç tercih etmeliyim?
3) Servis ekpertizi güvenilir mi?
4)Ki bence en can alıcı soru. Bu rotaya dayanabilir mi?
5)Maksimum hangi büyüklükte lastik tercih edilmeli?
6)Roof tent, vinç, çelik tampon gibi ağır aksesurları taşımakta zorlanır mı?
7)Caretta karavan tarzı küçük bir karavanı çekerken zorlanır mı? (30.000 Km)
Tavsiyelerinizin tamamı benim için çok değerli. Şimdiden herkese teşekkür ediyorum. Sevgiler...

SsTeam

Yönetici
Cevap: Ssangyong'la ana vatanına dönüş...

Hosgeldınız siteye , actyon Sports'u senelerce her turlu ağır arazı şartlarında zaman zaman sadistce zorladım , difrsnsıyellerı , salıncakları , aksları, śaftları tahmınımden sağlam çıktı , her turlu zorlamama rağmen bir yerini koparamadim ,

normal kullanım sartlarında bu aracın asfalt stabilize veya orman yollarında asla bir yerını kiramazsınız ,

Yerı geldi saatlerce yarım metre çamurun Icınde lastık yaktım yeri geldi otabanda saatlerce 3500 4000 devırde 160 180 km Hız ile yol aldım
, bence dıkkat etmenız gereken en önemli nokta Diesel yakıt İran'da hındıstanda ne kalitede dısel var bilemiyorum , başınıza gelebılecek en kötü şey sulu dizelden dolayı yakıt fıktresının şişmesi ve veya enjektorlerın tıkanması bozulması olabılır ,

SsTeam

Yönetici

Alacağınız aracın mutlaka üst egzantırıgı cevıren zıncırını kontrol ettırın , gergıler zamanla bozulup ses yapabılıyor , yazacak çok şey var , ama emın olun çok daha ağır şartlara ve uzun km lere dayanır .

cavdare

Moderator

1-acın ağır bakımı 60 000 km de şanzıman yağı , motor yağı, tüm filtreler ve v kayış (araçlarda triger kayışı yok-zincirli-) değişiyor...gördüğüm kadarıyla 100 000 km ye kadar çıkması muhtemel sorunlar, kayış değişimi sırasında otomatik gergi bozulabiliyor-yola çıkmadan değişirseniz yolda sıkıntı yaşayacağınızı sanmam, araç ağır- tork yüksek olduğu için aracı seri kullananlar baskı balatayı bitirebiliyor,alırken kontrol etmek lazım,
2-dizel araçlarda km ne kadar az okadar iyi,,mümkünse 50000 altı bence üst sınır 80000.
3-bir aracın ne zaman sorun çıkartacağı belli olmaz servis size sadece o an bir sıkıntısı olup olmadığını söyler-sonrası şansa..(eğer gittiğiniz güzergahta ssangyong servisleri yoksa yola çıkarken bazı temel yedek parçaları yanınıza almanız iyi olabilir)
4- yola çıkmadan araca biraz yükseltme uygularsanız size yolda sıkıntı çıkaracağını sanmam...yanlız dağ yollarınada girmeyi düşünüyorsanız yükseltme şart.
5- davlumbazlara sürtme ihtimali var(pürmüzle düzeltme yapmanız gerekebilir) en yüksek 235*85*16
6- katır gibi arabadır ne taksanız taşır..
7- denemedim ama belirttiğim gibi katır gibi arabadır, sorun çıkaracağını düşünmüyorum..

camouflage

Moderator

Aramıza hoşgeldiniz.
Gezenbilir'de de bu başlığı gördüğümü hatırlıyorum.
Orada da Actyon Sports düşünmeniz gerektiğini yazacaktım ancak; marka tutkunlarının bitmek bilmez yazışmalarını istemediğim için sustum.
Sorularınıza gelince benden daha tecrubeliler cevap verdiğinde bende sizinle birlikte öğreneceğim :)

SsTeam

Yönetici

İlhan abi özledik seni be aylardır sesin çıkmıyor aracını almissin hayırlı olsun Suzuki vardı sanırım sende.

Ben sadece 10.000 km dir sahip olduğum bir araç için bu sorulara yorum yapamam ama araçla yapılan bu turun emsal bir test olacağına eminim.

camouflage

Moderator

İlhan abi özledik seni be aylardır sesin çıkmıyor aracını almissin hayırlı olsun Suzuki vardı sanırım sende.
İsmail bey ben aslında hergün buradayım :) Aracımda fazla değişiklik yapmadığım için paylaşacak bir konu da olmuyor. Sadece yazılara bakıp, gelişmeleri takip edip, kaçıyorum.
Evet Suzuki ile binecek serisi kalmayınca yolları ayırdık. Şimdilik Actyon Sports'u çözmeye çalışıyorum.

SsTeam

Yönetici

Tekrar merhabalar,
Çok teşekkür ediyorum cevaplarınıza ve ilginize. Anladığım kadarıyla çok sorun çıkaracak bir araç değil uzun yolda. Asıl merak ettiğim konu servis ekpertizleri ne derece güvenilir? Ekpertize soktuğumuzda gerçek kilometresi, kazaları vs hakkında detaylı bilgi sahibi olabiliyor muyuz? Dedim ya 20 aylık kızımla yola düşeceğim. Yalnız olsam hiç çekinmem .O yüzden bu kadar titizleniyorum. Bu arada Mahindra şirketin %70 ini satın almış. Buda Hindistan ve Nepalde hatta Tayland ta Malezya dada parça problemi olmaması gerektiğini düşündürüyor bana ancak şu ana kadar yaptığım araştırmalarda henüz bu konu aydınlığa kavuşmadı. Ancak2015 modellerinin Mahindra Ssangyong olarak Hindistan ve Nepalde satışa sunulduğunu okudum nette. Bu da neredeyse en çok km yi yapacağım rotadaki en çok servisi olan markayı tercih etmiş olabileceğim anlamına geliyor sanırım. Tekrar ilginize teşekkür eder yorumlarınızı bekliyorum.

SsTeam

Yönetici

Yeni modeli olan korando sports da alabilirsiniz 4 çeker degil ama sizin işinizi fazlasıyla görür düşüncesindeyim , nede olsa Off road yapmayacaksınız .

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

SsTeam

Yönetici

Yükseltme için min. kaç inç önerirsiniz? fazla yükselmesi off road için iyi olabilir ancak normal yolda sıkıntı biliyorsunuz. Mümkün mertebe normal yolda kalmaya çalışıp off road dan uzak duracağım ancak gideceğim rotada karşına ne çıkacağını bilemezsin o yüzden hazırlıklı olmak lazım kanaatindeyim. O yüzden alt koruma, ön tampon marşpiyer ve vinç düşünüyorum. Ekleyeceğiniz olmazsa olmaz bir şey varsa belirtirseniz sevinirim. Ha birde araç üzeri çadır düşünüyorum ancak ben yaklaşık 100 kg ve 1.87 bir adamım eşim ve bebeğimle yaklaşık170 kg çekiyoruz. Çadır ve eşyalarla sanırım 200 kg yi geçecek ağırlık. Aracın tavanının taşımama ihtimali var mı sizce?

SsTeam

Yönetici

Ben daha once actyon sporcumu 5 cm yükseltip 265 70 16 bf takmiştim , Demir tampon vinc tavan sepeti hepsini kendim yaptım , alt koruma ya hic gerek yok ama Yinede sadece radyatotlerin altına yapmıştım , arac tavanı da dahil son derece sağlam motor ve mekanik olarak , derin sulardan geçerken dikkat edin motor su emmesin ve aracın icine su girmesin , Gezenbilirde benim aracın sayısız resimleri var yapım aşamaları vs , Antalya'da tampon Vinç yapan bir yer vardı şu an hatırlamıyorum . Bu yolculukta en onemli etken temiz dizel yakıt , ciddi bir sorun cikma ihtimali çok zayıf .

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

cavdare

Moderator

benim araçta 45 mm spacer 30 mm get var...yani 30mm yükseltmişim, dağlarda dolaştım, biraz dikkatli olduğunuz sürece altı almıyor...siz 40mm yükseltin...lastikleride biraz büyük alırsanız 1-2 santimde ordan sizi her yere götürür. benim aracın şu anki yol tutuşu taksilerden farksız..tavan için bir şey diyemeyeceğim...denemedim..ama arka kabinden destek demirler çıkarak yükün büyük bölümünü bunlara taşıtmak koşuluyla sıkıntı çekmezsiniz..denemedim sadece aklıma gelen bir fikir olarak paylaşmak istedim..ucuz olsun derseniz iş sizin mühendisliğinize kalır..veya biraz masraflı olur ama kabini isteğinize uygun olarak yeniden yaptırabilirsiniz

SsTeam

Yönetici

Enteresan olan bu turu uçakla yapacaktık ve 40 gün sürecekti. Ancak eşim istedi 4x4 bir araçla gitmeyi. Gözü karadır biraz. Rotayı da bizzat kendisi yaptı. Sadece iran-Hindistan ve Bangladeş- Malezya feribot seferlerine ben müdahil oldum. Yoksa Pakistan ve Myammar gibi güvensiz ülkeleri bile gezmek istiyor. Aslında en mantıklısı da bu. Bir lokasyonu gezdim demek için her noktasına ayak basmalı ya da lastik izi bırakmalısınız. Bu arada Korando Sports la çok güzel ancak 4x4 tercih sebebim. Gezeceğimiz ülkelerin tamamı tropik. Ne zaman yağmur ya da sel olacağı belli olmaz. O yüzden lastik seçimi, sağlıklı yükseltme, vinç ve tampon gibi bileşenler estetikten ziyade ihtiyaç ihtimali dahilinde elzem görünüyor.

SsTeam

Yönetici

Önemli bir soru daha sormak istiyorum. 2011 4x4 ü en fazla ne kadara kadar almalıyım? Ve beni kurtaracak max. kilometre nedir? Bütçemi ona göre ayarlamak zorundayım çünkü. 25-28.000 aralığında olanlar mantıklı mı sizce? Çünkü çekme caretta karavan fikri vardı ancak vazgeçtik çünkü feribotta araç yerine konuyor ve ekstra 3500 dolar gibi maliyet getiriyor. Hareket kabiliyetini kısıtlaması ve aracı zorlaması maliyetinin yüksekliği ki bence en önemlisi bu kadar uzun bir yola dayanıp dayanamayacağını bilemediğimizden dolayı bu fikri iptal ettik. Araç üzeri çadır ve küçük kamp mutfağı fikrinde karar kıldık. Kah aracımızda kah uygun temiz küçük otellerde konaklayarak geçireceğiz 4 ayı. Ha 4 ay diyoruz ancak işin içinde Avustralya yok henüz. Oradaki kuzenlerimiz yasal problemleri çözerse ve tabi bizim halimiz kalırsa çok ciddi bir parkur daha çıkıyor karşımıza ki bu da ekstra 15.000 km ve 45 gün daha demek. Ama bu parkur biz yoldayken netleşecek. Bu arada araca 3 adet sabit kayıt kamerası, bizlere de Go Pro ve Sony a 7 pro ama küçük makinayla sürekli çekim yapacağız. Döndüğümüzde belki küçük çapta bir belgesel tadında montajlayabiliriz. Bu arada gerek facebook tan gerek kuracağımız bloktan anlık paylaşımlar yapacağız. Bu konuyla ilgili küçük çaplı sponsorluk görüşmeleri de yapmak istiyoruz. Bu tip firmalarla iletişiminiz varsa ya da tavsiye edebileceğiniz marka varsa yazarsanız sevinirim. Sevgiler...

cavdare

Moderator

fiyat konusu arabaya bağlı,,arabada fiyat düşüren en büyük etkenler kilometre ve kazalar..
önemsiz boya ve değişmeler kabul edilebilir ama büyük çaplı değişim ve boyalardan kaçınmak lazım..aracın dengesinde sıkıntılara neden olabilir..
km ye gelince ondan feragat etmeyin az pahalı olsun km si düşük olsun..hatta km modelden çok daha önemli,,,
kişisel olarak otomatik sevmediğim için önerim ne kadar doğru olur bilmem ama manulin sorun çıkarma ihtimali daha düşük gibi geliyor..
tabi otomatik viteste rahatlık sağlayacaktır..artık tercih size kalıyor..
benim önerim eğer fiyat aşağı olsun diyiyorsanız düşük model ve ufak tefek boyası olanları tercih edin.ama kmden taviz vermeyin ve büyük kazalı araçlara girmeyin.
bu koşullar altında bulacağınız temiz bir aracın 29-34 arası değişeceğini düşünüyorum.
tabi arçta yükseltme vinç gibi uygulamalar önceden yapılmışsa bu rakam 36 ya kadar çıkabilir.tabi bunların yapıldığı aracında arazide hırpalanmış olma ihtimali yüksek,
kendiniz yaptırırsanız daha güvenilir olur..
muhtemelen araştırmalarınız sırasında pikap üstü karavan uygulamalarına rastlamışsınızdır. araçta konaklama fikrinde kararlıysanız o tür bir uygulama sizin için çok daha uygun olacaktır.

F

falken34

kusura bakmayın levent bey biraz geç gördüm konuyu..:)
sorularınıza elimden geldiğince cevap vermeye çalışayım..
aşşa yukarı aynı hobileri paylaşıyoruz..fakat bahsettiğiniz güzergah ve parkur zorlu bir yol...hele ki bildiğiniz şehirden uzakta rakım 1000-2500mt arasında 30,000km ciddi bir rakam...
bu parkurda en önemli husus dayanıklılık...bu yola çıkıp sorunsuz bitirecek araç gerçekten sağlam ünvanını hakeder...:)

1)Aracın ağır bakımları kaç km de yapılmalı?
o kadar yol gidecek aracın bakımlarını düzenli yapılmıoş olmalı..ve yapılmalı..ağır bakım normalde 80,000kmdir..ama siz araç alırsanız direk ağır bakıma sokun...
eşşeği sağlam kazığa bağlamak gerek...kapı fitilleri ,aks körükleri,amortisörler,motordaki kauçuk hortumların hepsini değiştirin...

2)En fazla kaç binde araç tercih etmeliyim?
münkün olan en düşük km olan aracı tercih edin...hatta şirketten çıkma değil direk şahıs araçlarını tercih edin..çünkü şahıs araçları şirket araçlarına göre daha diri ve hırpalanmamış olur..

3) Servis ekpertizi güvenilir mi?
servis expertizine güvenmeyin...bu aracı gerçekten tanıyan bir kişi-kişilere expertiz yaptırın...neticede çok yol uzun, ben babama bile güvenmem...

4)Ki bence en can alıcı soru. Bu rotaya dayanabilir mi?
temiz bakımlı hırpalanmaış bir actyon bu parkura rahatlıkla dayanır..arka sabit aks önler ise çift salıncaklı.alt düzendeki ,kauçular,rot ve rotiller değiştirilirse iş sağlama alınmış olur.. parkurda çok fazla dağ taşa vurmadığınızı düşünerek bu rotaya rahatlıkla dayanbileceğini düşünüyorum..

5)Maksimum hangi büyüklükte lastik tercih edilmeli?
maximum 32" tercih edin..hatta mümkünse AT lastik takın...MT bu kadar yolda işkence olur..AT hem kar hemde çamurda çok güzel ilerler..
hatta 4 takım lastik tamir kiti ve 2 adet yedek lastik alın...yol güzergahını bilmediğiniz için lastik patlaması can sıkıcı olur..

6)Roof tent, vinç, çelik tampon gibi ağır aksesurları taşımakta zorlanır mı?
araç taşımasına taşır..sıkıntı çıkaracağını sanmıyorum..bence komple çelik tampona gerek yok.yol uzun olduğu için gereksiz her türlü ağırlıktan kaçının....tampon içi gizli vinç ve bullbar yeterli olacaktır.çelik tampon yerine aynı ağırlıkta alt karter koruma daha mantıklı olacaktır....mutlaka aracta şnorkel taktırın(asyada ucuz snorkel bulursanız arabanın arkasına 10 takım atın:D )
rooftent için ise sadece tavan raylarına güvenmeyin..yol uzun..rüzgar vibrasyonu hiç hafife alınmayacak bir moment üretiyor..sıkı civataları bile gevşetiyor.. aracın kasasının içine boru attırın..tavan çadırını bu borunun üzerine kurun...daha rahat edersiniz...üstelik daha sağlam olur..

7)Caretta karavan tarzı küçük bir karavanı çekerken zorlanır mı? (30.000 Km)
öyle bir güzergahta karavan tavsiye etmem..arkanızda başka bir lastikli araç çekmek yolda sıkıntı çıkarıyor..(her yaz 3000km römork kullanan biri olarak söylüyorum)
fazla karavan ihtiyacınız yoksa tavançadırı(soğuk iklim tipi) ve vebasto(mutlaka ama mutlaka alın) harika iş görür...

bu kadar uzun bir yolculuk olacaksa bende nacizane birkaç tavsiye vereyim..
-aracın arkasında çift yedek lastikle gezin...hatta aracın üzerindeki löçülerle aynı olsun...
-araçta kompresör,lastik tamir kit,anahtar takımı,kuçuk lokma takımı,wd40,hijack kriko,yedek silecek takımı, çeki halatı ve zincir kilidi,strap bez(aşırı çamurda ve karda lastiğe düğümlemek için)
iş eldiveni,30-40lt yedek mazot bidonu,kamp sandalyesi,battaniye,yastık,90ah yedek akü(sürekli dolu), olsun....
-aracınıza en az 50mm en fazla 80mm yükseltme uygulayın..motor şanzıman depo karter koruma mutlaka bağlatın.
-müsliman ülkelerde yemek sorunu çekmezsiniz..hatta müsliman oldugunuzu öğrendiğiklerinde baştacı edilirsiniz..:)
fakat diğer ülkelerde açlık çekme şansınız yüksek...bu nedenle arabada sürekli konserve, kıraker, tarzı yiyecek ve
temiz içme suyu
bulundurun..
-araçta her zaman yedek elbiseler ve ayakkabılar bulndurun...rakım 1500lere ulaştıktan ağustosta bile dondurucu olabiliyor..

SsTeam

Yönetici

Tekrar merhabalar, bir süredir sağlık problemleri ve diğer işlerimden dolayı internetten uzak kaldım. Tesadüf bir tanıdığım Actyon Sport la ziyaretime geldi ve dün ilk kez aracı test etme şansı buldum. Çamurluğa sürtenecek büyüklükte lastikler vardı üzerinde ancak başka yükseltme gibi bir uygulama yoktu üzerinde. Ormanlık ve kötü sayılabilecek bir yolda test ettim. 4x4 hiç fena çalışmıyor gördüğüm kadarıyla. Ancak koltuk yüksekliği çok fazla geldi bana. 187 cm olunca alın çizgim ön camın üst sınırına dayandı. Koltuğun alçaltması var mı bilmiyorum ki sahibide bilmiyor. Cüssesine göre fena değil performansı. 2009 model 132 binde oldukça hırpalanmış bir araç olduğu halde slalom ve fren teslerime dayandı ki oldukça zorlarım güvenlik testlerini. Anlayacağınız kesin kararımı verdim. Bir kaç soruda daha yardımcı olursanız çok mutlu olacağım..

1)Buradaki( Antalya) off road modifikasyonu yapan ustalar Actyon Sport'sa dokunmak istemiyorlar. Genelde Toyota, Isuzu ve amerikan uygulamaları konusunda uzmanlar. Yükseltme konusunda yardımcı olmuyorlar. O yüzden özellikle 5-8 cm sağlıklı ve bu yola dayanabilecek yükseltme ve alt korumayı nerede ve ne kadara yaptırabilirim? Yaptıran arkadaşlar öneride bulunursa çok sevinirim.

2)Araca yedek depo taktırmak mümkün mü? Ki daha büyük olursa çok daha iyi olacak.

3)Sürücü koltuğu alçaltılabiliyor mu? Yoksa yeni bir koltuk mu almalıyım?

4)Piyasada gördüğüm tüm sportların Hardtop ı aynı . Daha farklı ve biraz daha büyük kapasiteli hardtop takılabiliyor mu? Çok fazla eşya olacağı için bagaj hayati önem taşıyor bizim için.

5) Yanımıza güvendiğimiz bir arkadaşı daha almaya karar verdik. 2 aylık kızımızla arkada oturacak çoğu zaman. Arkada uzun yolculuk yorucu oluyor mu?

6) Yukarıdaki şartlara uygun temiz bir aracı olan ve satmak isteyen tanıdıklarınız var mı? Benim 2010 model peouget bipper im var. 90.000 km'de. Temiz kazasız bir sport la takas edebilirim. Bu konuda tanıdıklarınız varsa yönlendirirseniz sevinirim. havasucamp@gmail.com adresinden bana her daim ulaşabilirler...

İlginize gerçekten kalpten teşekkür ediyorum.Verdiğiniz bilgiler cidden çok yararlı ve hayati öneme sahip. Tekrar teşekkürler.