Actyon Sports Motor Yağı Seçimi

Arkadaşlar merhaba,

Aracım SsangYong Actyon Sport 4X4 - Manuel vites - 2000 cc Motor ve 2011 model.

Malumunuz zor arazi şartlarında 4 çeker kullandığımız da oluyor. Piyasada bi çok firmanın bi çok model motor yağı mevcut.
Tamirciler de, yağ satıcıları da anlayan da anlamayan da binbir çeşit fikir veriyor ama insanın aklı karışıyor doğal olarak..

Ben aracı aldığımdan beri Shell AWL 5W-30 tam sentetik motor yağı alıyorum. (4 Lt X 2 adet)
Elimden geldiğince 10.000 km yi aşmıyorum ve bakım esnasında 5 filtre de değişiyor. (Aracımın başında bekliyorum)
(Yağ - Mazot - Hava - Polen - Su Seperatörü/Şase filtresi )

Aslında bi şikayetim de yok ama, almaya alıyorum. Neden daha iyisi ve tavsiye üzerine
daha sağlıklı olanı olmasın diye aklımda soru işareti kalıyor ve siz değerli arkadaşlarımdan bir fikir bekliyorum.

Soruma gelince...

Bu aracıma hangi marka/özellikde motor yağı almalıyım ?? (Piyasada bi çok çeşit var)

Dizel motor yağ katkı maddesi kullanmalımıyım ? Kullanmam gerekiyorsa hangi marka ve ürün ?

Dizel yakıt katkı maddesi ve/veya enjektör temizleyici kullanmalımıyım ? Kullanmam gerekiyorsa hangi marka ve ürün ?
Bi ara İNCİ marka 1 depo için 40 Ml. enjektör temizleyici aldım ama... pekde bişey farketmedi ...

Görüş ve önerileriniz benim için önemli .... Bakıma girmeme 3.000 km kaldı ve heralde 1 hafta sonra zamanı gelecek :)

Kazasız belasız yolculuklar diler, teşekkür ederim...

Saygılarımla ....

cavdare

Moderator
Cevap: Motor Yağı seçimi ??

aracın kitapçığında 10-40 yazıyor ama servis 5-40 koyuyor, ben ilk kez servis dışında değiştim ve 10-40 magnatec koydurdum,,farkı var yok bir şey diğemem..sadece hem kitapçığa uygun olsun hemde castrol daha güvenilir hissettiriyor...yağ konusu biraz keyfi- genel olarak yağlar arasında çok büyük farklılıklar olmadığı söyleniyor..sadece ilk çalışmadaki aşınmaya karşı magnatech koydum--tabi faydası var yok birşey demek zor...

dizelde yağ önemli o yüzden bilindik markalara yönelin.

castrol,mobil,shell gibi

benim ustam

Mobil Super 3000 x1 formula fe 5w/30 koydu.

normalde daha ucuz yağlarda var ama pahalı yağ alalım dedi ustam.

ayrıca ben 7-8 bin olmadan yağı değiştiririm.bütün flitreleri değiştiririm 4 flitre 100 lira.

Yazıyı yazdığım günden beri araştırmalarım sonucu
Mobil Super 3000 X1 Formula FE 5W/30 olarak noktaladım arkadaşlar.
Başka da yağ koymam artık... Şu filtre olayını da bi çözebilirsek sıkıntı kalmayacak. G.Antep de hepsi bulunmuyor. Polen bulamadım gitti mesela... Diğerlerini de MANN ve Delsa dan tedarik ediyorum ama polen yok ..

Teşekkürler.

ssangyong servisleri ararsanız istediğiniz parçayı kargo ile gönderiyorlar.

G.antep deki servis ile bayaa bi sıkıntı yaşamıştık zamanında. O yüzden bi filtre için muhattab olmayayım die düşünmüştüm ama... Ş.Urfa daki servisden bi talep edeceğim şimdi ...

Tşk ler.

Dizel partikül filtreli araçlarda buna uygun katkılı 5w30 kullanmak gerekir. Türkiye'deki Actyon Sports'larda DPF var mı?

mehmet82

Moderator
Bende şöyle katkıda buluna yim yakıt deponuza içersinde solvent bulunan katkı maddesi veya yakıt almayın depo içersindeki kaplamayı sökerek çıkışın tıkanmasına yol açıyor ve deponuzu yıkatmassanız enjektörlere kadar yolu var belirtileri : araçda çekiş düşüklüğü ve motor kısmında bulunan plastik topcuk şeklinde sıkarak mazot gelmesini sağlayan bir parça var bunu sıktığınızda düzelmiyor büzük şekilde kalıyorsa sıkıntı var ve daha erken anlamına geliyor mazot tankını söküp temizleyip takıyorlar.
enjektörler önemli tabi würht marka yakıt katkısı kullandım başka şekilde enjektörlere bakım nasıl yapılır bilmiyorum ve power Bor yağ katkısı yağ değişiminden sonra kullandım daha çok ilk çalışmadaki aşınma için çok ufakta olsa farkı anlaşılıyor benim yorumum.

ali

Moderator
Dizel partikül filtreli araçlarda buna uygun katkılı 5w30 kullanmak gerekir. Türkiye'deki Actyon Sports'larda DPF var mı?

Actyon Sports araçlar - EURO IV - DOC - Katalitik konvertörlü
Korando Sports araçlar - EURO V - CDPF - Dizel partikül filtreli

Motul 8100 xcees 5w/40 Tam Sentetik yağ kullanın farkı görün.Piyasada bulunan en kaliteli yağdır.Ayrıca ilk tam sentetik motor yağını icat eden firmadır.Ben son 6 senedir tüm araçlarıma bu yağ dışında başka yağ koymadım.

Örnek;

2004-2008 model 1.4 benzinli Skoda Fabia'ların motorları kronik olarak yağ eksiltir.Ortalama 4000 KM'de 2 litre kadar eksiltme yapar.Bu normal bir durum olarak kabul görmüş durumda.
Arkadaşımda 2005 model Skoda Fabia 1.4 Sedan araç var.Bu yağ eksiltme mevzuundan sıkılmış.Ne yapalım diye sordu bana.Bende Motul 5w/40 xcees 8100 önerdim.Aldı yağı koydu arabaya.4000 Km sonunda toplam 300 ML yağ eksiltti motor.

dtandogan

Moderator

meriç bey bende canakkaleye tayin oldum. ağustos bası orada olacağım. servis harici bugüne kadar ustaya gitmedim. mus tan van a yada erzuruma gidiyordum. canakkalede de servis yokmuş izmr yada bursa en iyi seçenek. siziin ustanız bu arabalarda deneyimlimi eger öyleyse o kadar yol gitmeyeyim.

ugurdeniz

Moderator
ne kadar ilginç ,, fabrika 10-40 konmalı diyor.
servisler 5-40 diyor.
bugün bana şahsuvaroğlu da 5-40 koymalıyız dedi.
motorda şakırtı şeklinde bi ses var , bu ses egzantirik gergi sesiymiş.
10-40 yağ kullandıgımdan dolayı böyle olmuş-muş.
yağı 5-40 a çevirmeliymişim.

Yağ değişiminde kaç litre yağ kullanılıyor? Mobil'in sitesinde 7.5 litre yazıyor. Doğru mudur?

Yetkili servislerde filtre fiyatları abartılı mıdır? Dışarıdan mı almak daha mı mantıklı? Teşekkürler

YvzNazli

Moderator
Erkin bey
Tarih 04.07.2016
servis fiyatı
5W40 8.3 Litre 155Tl
Polen filtresi 24Tl
Yağ filtresi 8.80Tl
Cam suyu katkısı 3.50Tl
Balata Spreyi 7 tl
Komple Akü 245Tl
İşçilik 66 tl

rucar

Moderator
Motor yağlarında baştaki rakam ne kadar küçükse yağın soğuktaki akışkanlığı(viskosite) o derece fazla, büyük olan ne kadar yüksekse de sıcaktaki akışkanlığı(ya da yağlama özelliği olarak anlayın) o kadar fazla demekmiş, dolayısıyla soğuk iklimlerde oturanların(örneğin Erzurum), sıcak bölgelerde oturanların(örneğin Antalya ya da Güney Kore) 10'la başlayan yağları tercih etmesi daha iyi olacağı kanısındayım. (Motor ısındıktan sonra sorun yok da ilk çalışma ısısında ve motor ısınıncaya kadar aşınmayı önleme açısından akışkanlık önemli) Yağ eksilten arabalarda yağ kalitesi önemli olmakla birlikte segmanların pistonlardaki yağı sıyırdığını, yağ eksiltmenin de bu sıyırmayı tam yapamaması nedeniyle olduğunu düşünürsek mümkün olduğu kadar küçük numaralı değil büyük numara ile başlayan yağları ya ada Magnatec gibi katkılı yağları kullanmalarının daha iyi olacağı kanısındayım. Diye biliyorum ben.:02.47-tranquillity:

Alper

Moderator
Üretici tarafından belirtilmiş viskozite değerlerine göre motorlardaki yağlama kanallarının çapları açılmıştır.
İnce yağ bu kanallardan kolayca geçerek pistona ulaşıyor ve yağ yakmasını arttırıyor.
Kalın yağ ise bu kanallardan daha zor geçeceği için motoru en ideal oranda yağlayamıyor.
Yağ seçimini kafamıza göre 5 30, 5 40, 10 40, 10 50, 0 30, 0 40 koymamalıyız.

Genelde araç el kitaplarında yazan bilginin üstüne revizyon geliyor ve bundan haberimiz olmuyor.
Servisin 5 40 yağ koyması da bundan dolayı.