Cevap: Actyon sports 4x2 arka tekerlerin patinaj sorunu
Bu araçlarda bahsettiğiniz durum gayet normaldir.
Çünkü:
- Ağırlık merkezi önde (% 70 = 1470 kg / 630 kg)
- Araba 141 bg ve tork'u anormal.
- Pick-up olduğundan yüksek.
- Adaptif diff kilidi yok.
- Tork devir eşiği düşük (1750 - 2500/dd arası)
- Lastik hamurunuz sert ve diş derinliği 4 mm'den az ise bu ekstra bir faktör.
Bunu engellemek için birkaç şey yapabilirsiniz. Ama yük dengelenmeden tam verim alamazsınız.
Bazı tavsiyeler:
+ Kasa altına 100 kg'lık demir ağırlık tablası taktırabilirsiniz ki ortalama 500 tl'ye mâlolur.
+ "Masraf istemiyorum, kasayı da fazla kullanmıyorum" derseniz; 1 beyaz gübre çuvalına yaş deniz kumu doldurup arka kapağa yakın bir yere koyabilirsiniz.
+ Lastiklerin havasını "25 psi" civarında tutabilirsiniz. (Yakıtı arttırır, lastikleri yorar)
+ Sürüş tekniği de önemli bir etken. Yumuşak kalkış ve tork hissedilmeye başlandığındaki nazik gaz pedalı kullanımı size yardımcı olur.
+ Rampada patinaja kapıldığınızda direksiyonu 3'er sn. sağ/sol yapmak suretiyle ağırlık merkezini değiştirmek kavramaya yardımcı olur.
Bu araçta sadece kalkış ve rampada patinaj'a kapılma sorunu yok malesef. Yukarıda saydığım nedenlerden olan "aracın yüksek oluşu" (Sadece araç altı yüksekliği değil, tavana kadar olan toplam yükseklik) yanal kaymaları ve virajda arkanın kopmasını da tetikler. Tüm bu bilgiler ışığında son derece dikkatli hareket etmelisiniz.
İlaveten unutmamamız gereken belki de en önemli husus şudur ki; bu araç 2100 kg. Yani 2 ton'dan fazla. Siz daha önce 2 ton'luk yük kütlesini başka bir formda gördünüz mü bilemiyorum. Ancak benim çocukluğum ve gençliğim tanesi 80 kg olan fındık çuvallarıyla geçti. Harman sonu traktör'e yüklediğimiz 2 ya da 3 tonluk fındık çuvallarının, traktör'ü ve römork'u nasıl 'kanırttığını', eylemsizlik ve merkezkaç ve bilumum Newton yasaları birleştiğinde bu ağırlığın nelere sebep olduğunu defalarca tecrübe ettim.
Traktörler şanzıman'larının var ettiği 70 bg'lik araçlar ve yük dağınık olduğundan burada kontrol bu yüklerdeydi. Ancak bizim araçlarımız çok güçlü ve aynı yük daha derli toplu ve az esnek olarak aracın kendisinde bulunmakta. Bu motor ve tork gücü bizim için tehlikeli ve yanıltıcı bir illüzyon. Zira araçlar atik ve seri diye araç ağırlığı olan 2 ton'u unutuyoruz.
Ağırlık arttıkça, merkezden dışa itme kuvveti de artar. Ne zaman ki virajda, kaygan rampada veya başka bir şartta işler kontrolden çıkar, belli bir hızda yol tutuşu kaybolur, arka kopar, direksiyon bağımsızlığını ilan eder işte o zaman başımız belâda demektir. Zira güç sizde değil eylemsizlik, merkezkaç velhasılı çukur köyden Newton'ların İsaac'ındadır.
Kazasız belasız günler dilerim. Sevgiler