Actyon Sports 4x2 Arka Tekerlerin Patinaj Sorunu

Z

zebani

Arkadaşlar actoyon sportsum 4x2 yokuşlarda ve özellikle yağişli havalarda islak zeminde çok patinaj çekyo arka tekerler. Kimileri kasaya yük yok geçer diuo 100 kg. Bu konu hakkinda bilgisi olan varsa paylaşirsa sevinirim. Yoksa aşiri paninaj çeken bu araçla istenmyen durumlar söz konusu olabilir. Arkadaşlar :(

Cevap: Actyon sports 4x2 arka tekerlerin patinaj sorunu

Valla benim arabanın önünü yükselttim ama öyle bir sorunum olmamıştı. Kalkışlarda manuel olanlar otomatik kendiliğinden gaz veriyor ışık yüzden ayağımı gaza atma durumum Kalkışlarda olmuyor.

mehmet82

Moderator

Sattığım arabamda camlı kabin vardı pek farkına varmıyordum yeni aldığım araçta biraz daha kalın taban lastik olmasına rağmen arka kapaması hafif olduğundan kuru havalarda bile gaza sert bastığında patinaj çekiyor yağışlı havalarda yokuşlar kabusa dönebilir, şaseye monte edilebilen ağırlıklar satılıyor biraz maliyetli sökmesi zor olduğundan da kullanışsız bence arka kapama olmayan araçlarda 70-80 kg. ağırlık ideal. Bazen de müsait dönüşlerde yanlamak güzel oluyor.:GB_bonesrock:

ugurdeniz

Moderator

arabanın arka kalkık , yüksek . bu çok normal . lastiklerin kabak değilse sorun yok.
takma kafaya.

Bu araçlarda bahsettiğiniz durum gayet normaldir.

Çünkü:

- Ağırlık merkezi önde (% 70 = 1470 kg / 630 kg)
- Araba 141 bg ve tork'u anormal.
- Pick-up olduğundan yüksek.
- Adaptif diff kilidi yok.
- Tork devir eşiği düşük (1750 - 2500/dd arası)
- Lastik hamurunuz sert ve diş derinliği 4 mm'den az ise bu ekstra bir faktör.

Bunu engellemek için birkaç şey yapabilirsiniz. Ama yük dengelenmeden tam verim alamazsınız.

Bazı tavsiyeler:

+ Kasa altına 100 kg'lık demir ağırlık tablası taktırabilirsiniz ki ortalama 500 tl'ye mâlolur.
+ "Masraf istemiyorum, kasayı da fazla kullanmıyorum" derseniz; 1 beyaz gübre çuvalına yaş deniz kumu doldurup arka kapağa yakın bir yere koyabilirsiniz.
+ Lastiklerin havasını "25 psi" civarında tutabilirsiniz. (Yakıtı arttırır, lastikleri yorar)
+ Sürüş tekniği de önemli bir etken. Yumuşak kalkış ve tork hissedilmeye başlandığındaki nazik gaz pedalı kullanımı size yardımcı olur.
+ Rampada patinaja kapıldığınızda direksiyonu 3'er sn. sağ/sol yapmak suretiyle ağırlık merkezini değiştirmek kavramaya yardımcı olur.

Bu araçta sadece kalkış ve rampada patinaj'a kapılma sorunu yok malesef. Yukarıda saydığım nedenlerden olan "aracın yüksek oluşu" (Sadece araç altı yüksekliği değil, tavana kadar olan toplam yükseklik) yanal kaymaları ve virajda arkanın kopmasını da tetikler. Tüm bu bilgiler ışığında son derece dikkatli hareket etmelisiniz.

İlaveten unutmamamız gereken belki de en önemli husus şudur ki; bu araç 2100 kg. Yani 2 ton'dan fazla. Siz daha önce 2 ton'luk yük kütlesini başka bir formda gördünüz mü bilemiyorum. Ancak benim çocukluğum ve gençliğim tanesi 80 kg olan fındık çuvallarıyla geçti. Harman sonu traktör'e yüklediğimiz 2 ya da 3 tonluk fındık çuvallarının, traktör'ü ve römork'u nasıl 'kanırttığını', eylemsizlik ve merkezkaç ve bilumum Newton yasaları birleştiğinde bu ağırlığın nelere sebep olduğunu defalarca tecrübe ettim.

Traktörler şanzıman'larının var ettiği 70 bg'lik araçlar ve yük dağınık olduğundan burada kontrol bu yüklerdeydi. Ancak bizim araçlarımız çok güçlü ve aynı yük daha derli toplu ve az esnek olarak aracın kendisinde bulunmakta. Bu motor ve tork gücü bizim için tehlikeli ve yanıltıcı bir illüzyon. Zira araçlar atik ve seri diye araç ağırlığı olan 2 ton'u unutuyoruz.

Ağırlık arttıkça, merkezden dışa itme kuvveti de artar. Ne zaman ki virajda, kaygan rampada veya başka bir şartta işler kontrolden çıkar, belli bir hızda yol tutuşu kaybolur, arka kopar, direksiyon bağımsızlığını ilan eder işte o zaman başımız belâda demektir. Zira güç sizde değil eylemsizlik, merkezkaç velhasılı çukur köyden Newton'ların İsaac'ındadır.

Kazasız belasız günler dilerim. Sevgiler

SsTeam

Yönetici

işin ozu kullandıgımız araclar binek otomobil konforu olan tam şaseli kamyon, yukarıda ınsıgda arkadasimiz tum yazdıklarına katılıyorum .

aracı ilk kaldırırken gaza abanmadıktan sonra hıc bır sorun yok , daha once bu tıp hıc arac kullanmamakdan kaynaklanan sorunlar diyelım zaman ıcınde alısırsınız veya aracın arkasına 200 kılo kum cuvalı koyun daha rahat edersınız .

Z

zebani

teşekkür ederim cvp için arkadaşlar. ama gaza yüklenmesemde çok patinaj çekyo.araç camlı kabinli. kasaya 100 kg yük koyup denicem.

F

falken34

insignia hherşeyi anlatmş..bize bişey kalmamış :D

Otomatik araçlarda vitesin yanındaki düğmeyi W(yağmur) konumuna getirmek oldukça faydalı oluyor bu olumsuz durum karşısında.

Ssangyong ActyonSport 4x4 2008

bendede korando sport 4x2 var aynı sorun bendede oluyor ıslak zeminde asfalt yada taşlıklı yolda çok patinaj yapıyor aracı kaldıramıyorum genellikle geri gidişlerde, ileri doğru sorun yok yavaş yavaş ağır gideyim geri diyorum yok pati çektikçe baskı balata koku yapıyor

Z

zebani

ben yük bağlatcam şaseye en az 100 KG yoksa böle olmuyo.kalkmıyo araç durduk yere patinaj çekyo.yavaş kalkmakta hikaye yavaşta olsa yine patinaj çekyo :(

cavdare

Moderator

bence sizin lastikler sorunlu, kar ve çamur dışında hiç pati sorunu yaşamadım,

mehmet82

Moderator

Ben de dün farkettim arkada stepne takılıydı, stepne patinaja düşmüyor sizde test edin lastik seçimi sizin sorununuzu %70 çözümler. Lastikleriniz dişli olsa da tarihi eski veya sert hamurlu bir lastik varsa sıkıntı yapıyor. yumuşak hamurlu bir lastik ve sizde camlı kabin olduğundan ağırlık taktırmadan hem daha seri hem daha ekonomik hemde daha konforlu bir sürüşe geçebilirsiniz.

SsTeam

Yönetici

doğru lastik basınçlarıda önemli tabii. ama bnde nissan rally raid vardı o da patinaja kalıyordu , arka lastik üstlerine 40 ar kilo demir koydurttum , makaslar sanırım 1-1,5 cm daraldı ve sorun bitti..

Patinaj olayı kullanan kişiye göre değişir. Bu araçların arka boş iken Patinaj yapması normal karşılanır.

cavdare

Moderator

ben anlamıyorum- kar çamur yoksa patinaj niye olsun--ben şimdiye kadar böyle bir sorun hiç yaşamadım- doğrudur karda bineklere göre biraz pati çekiyor, ama normal günlük kullanımda- temiz yolda hiç böyle bir sıkıntı yaşamadım- bizim köydeki evin çıkışı dar ve dik bir yokuş(toprak yol). vito ile hız almazsam patiye düşebiliyordu ama bu araçla durmadığım sürece pati yok(vitotan dah yi) ya sizin lastikler sorunlu yada yollarınız...yada bize özel araba vermişler....