2. Ssangyongclubtr İznik Gezisi hakkında

SsTeam

Yönetici
İznik deyince tabii ki akla ilk gelen İznik çinileri ve İznik Gölü. Onlardan daha sonra bahsedeceğim Selçuklular ve Bizanslılar döneminde başkentlik yapmış bu şehir, çok sayıda tarih ve kültür eserini barındırıyor.




İznik, hem hristiyanlık için hem de Osmanlı için önemli bir merkez olmuş bir şehir, bu nedenle de çok zarar görmüş. Hala pek çok tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Bir kısmı toprak altında, bir kısmı restorasyon bekliyor, bir kısmı kötü restorasyonun kurbanı olmuş. Ancak hala İstanbul’a yakın yerleriçinde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
İznik’e Nasıl Gidilir?


İstanbul’dan kendi aracınızla gidiyorsanız; körfezi ister dolaşarak ister feribotla geçtikten sonra İznik’e gitmek için birkaç yol var. Ben dağ yolunu (Mavi-Yeşil Yol diye geçiyor) tercih ettim. Köylerin arasından yeşillikler içinden dolaşa dolaşa gitmek çok keyifli.




Benim tercihim giderken bu dağ yolu, dönerken de Bursa bağlantısının olduğu ana hattı kullanmak oldu. Herkes kendi yolunu seçmekte serbest. İki yolun kenarında da ayrı ayrı görülecek yerler var. Seçim sizin icon smile - Dağ yolunda sizi minik bir şelale, şirin bir köy karşılarken, ana yolu kullanırsanız yoldan biraz içeri saparak doğal bir sıcak su havuzuna rastlayabilirsiniz.
İznik’te Gezilecek Görülecek Yerler


İznik’e girdiğinizde dikkatinizi daha çok Avrupa’da görmeye alışık olduğunuz ızgara biçiminde sokak düzeni çekecektir. Roma döneminden kalma bu düzen hala devam ediyor.




Şehir merkezine geldiğinizde meydanda sizi Ayasofya Müzesi ve Camii karşılıyor. İçeri girip gezebilirsiniz. Eski bir kilise olan bu yapı yine kötü restorasyondan nasibini almış. Camii olarak hizmet veriyor olsa da Hristiyanlar için çok önemli, 7.Ekümenik Konsil’in burada toplandığı düşünülüyor. Şehrin 4 ana kapısının keşisim noktasında bulunan yeri ile de stratejik bir konumda.



Ayasofya Camii’nden göle doğru değil de diğer yöne doğru ilerlerseniz, Yeşil Camii, klasikleşmiş turkuaz rengi minaresi ile sizi karşılıyor.
İznik Müzesi olarak hizmet veren Nilüfer Hatun İmareti ise ben gittiğimde restorasyon çalışması nedeniyle kapalı idi.
Bu yol üzerinde tarihi yapılar ve eski İznik evlerini görebilir. Çini işleri satan irili ufaklı pek çok dükkanı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca yıllanmış çınar ağaçları size İznik surlarının İstanbul Kapısı’na eşlik edecek.




Şehrin göle doğru olan bölümündeki Antik Tiyatro, Yenişehir Kapısı ile İznik Gölü arasında oldukça büyük bir alan kaplıyor. Ama bendeki şans, yine restorasyon var ve içeri giremiyorum.
Şehir merkezinde sıkça hamamlara da rastlayacaksınız, girip gezebilir ya da hamam sefası yapabilirsiniz.
İznik’e gelip de yapılmadan dönülmeyecek aktivitelerden biri de tepeye çıkıp gölün üzerinden gün batımı izlemektir. Burada bir türbe de bulunuyor. Çıktığınızda bir sürü fotoğraf grubunun makinalarıyla hazır beklediklerini göreceksiniz.

İznik Gölü




Göl kıyısında bolca çay bahçesi, otel ve restoranlar bulunuyor. Piknik de yapabilir, göl manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Gölden çıkarılan balıklarla kendinize balık ziyafeti de çekebilirsiniz. Gölün Güney ve Kuzey kıyılarında yol boyunca pek çok bahçeli restoran var, vaktiniz olursa mutlaka deneyin. Sadece balık değil, İznik’te köftenin de tadına muhakkak baklamısınız.
Gölün içinde yeni keşfedilen Bazilika, göl kıyısından görüntülenebiliyor mu bilmiyorum.

İznik’te Ne Yenir?


Gölden çıkan sazan ve yayın balıklarından yiyebileceğiniz gibi meşhur Yusuf Usta’da köfte ve irmik helvasının tadını mutlaka çıkarmalısınız. İznik’e sadece köfte yemeye bile gidenler var, söylemedi demeyin icon smile -

Keramet Köyü Ilıca


İznik’ten Yalova’ya doğru giderken Keramet Köyü tabelasını görünce girin. Sizi doğal bir kaplıca karşılıyor olacak. Yaz-kış sıcak su havuzu şeklinde doğal havuza girip yüzebilirsiniz. Ben bu defa geceye kaldığım için gidemedim ama bir sonraki gidişimde mutlaka ziyaret edeceğim.
 

ahmetersin

Moderator
Cevap: İznik’te Gezilecek Yerler

Ziyadesiyle güzel bir anlatım olmuş zaten. Ben bir kaç defa İznik'e gitme fırsatı buldum ancak sadece araba ile merkezde gezdim. Gezimizi gerçekleştirmeden önce siz değerleri abilerimle ufak bir keşif gezisi yaparak gezi tarihi ve rota belirlemekte fayda var diye düşünüyorum.
 

ahmetersin

Moderator
Cevap: İznik’te Gezilecek Yerler

Yukarıdaki mavi-yeşil yol denen yolu bir inceleyeyim dedim ve bir o siteye bir bu siteye yönlendim durdum :adoration: yolun detaylı anlatımı yalova valiliğinde mevcut ben burdan paylaşayım istedim.


YEŞİL-
MAVİ TURİZM SEYİR YOLU
İstanbul, Kocaeli ve Bursa metropollerinin kent yorgunluğu ve yükünü taşımayan; _ama hepsine birer saat uzaklıkta_ denizi, çiçekleri ve termali ile ekonomik potansiyelini alternatif turizme yönlendirmiş, yakın tarihinde Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’e ev sahipliği yapmış bir kent; Marmara’nın botanik bahçesi YALOVA.
Yalova’da dağları şöyle bir kucaklamaya görün, nice saklı doğal güzelliklerle; kır çiçekleri, yeşilin bütün tonuyla sizi buyur eden çınar ağaçları, şelaleler, dipsiz göller, binbir çeşit kokusuyla yaylalar ve misavirperver insanıyla buluşursunuz.
İşte bu kavuşmayı sağlayan sonbaharın inanılmaz renk cümbüşünü gözler önüne seren, hayalle başlayan gerçeğe merhaba diyen “Yeşil-Mavi Yol Projesi” nden bahsetmek istiyorum bu yazıda.
Seçilmişleri, atanmışları ile elele verilerek ve ülke çapında uygulamaya konulan KÖYDES Projesi ile ilişkilendirilmiş bir proje. İzmit tarafından geldiğinizde, Altınova İlçesi Hersek Köyünden başlayıp, Armutlu İlçesinde tamamlanan 127 km Yeşil-Mavi Yol uzunluğu, 62 km bağlantı yolları ile toplam 189 km’yi bulan ve çeşitli tarihi, turistik ve doğal güzellikleri içinde taşıyan bir bütünlük.
Hemen hemen tamamı trekking, fotosafari gibi doğa turizmine uygun bir bölge. Samanlı Dağları eteklerindeki alan ise, doğa tutkunları için birçok motokros parkuru barındırmaktadır.

Girişte sizi tarihin derinliklerine, 17. yy’a götüren Hersekzade Camii ve çevresi karşılamakta, Karadere Köyünde Çobankale Anıtı, yine devamında Yalova’nın tropikal iklime müsait yapısı dolayısıyla çilek bahçeleri ve çevredeki çiçek yetiştiricilerinin seraları size arkadaşlık etmektedir.
Altınova Merkez, Soğuksu, Karadere, Fevziye, Tevfikiye, Sermayecik köylerinden, Çiftlikköy istikametine geçilmekte Burhaniye, Çukurköy, Dereköy, Laledere ve Gacık köylerine ulaşılmaktadır. Bu arada Taşköprü’de tarihi taş köprüyü unutmamak gerek.
Daha sonra, Yalova Merkez Elmalık, Sugören, Güneyköy ve Kurtköye ulaşılmakta ve tarihe tanıklık etmiş mağaralar gezilebilmekte ve yüzlerce yıllık çınarlar hayranlıkla seyredilebilmektedir.
Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ü konuk eden Yalova, onun görüş, düşünce, plan ve projelerinden ziyadesiyle yararlanmış ve daha o dönemde bugün kullanılan ve Yeşil-Mavi Yolun en önemli güzergahlarından olan Çınarlı Yol’da ilerlerken, Samanlı Köyü sınırlarında binbir çeşit çiçek ve ağaç deseni ile Karaca Arboretum’u sizleri karşılar. Çınarlı Yolun ihtişamlı güzelliği içinde Yalova’dan 11 km uzaklıktaki Termal Kaplıcalarına, bu alandaki Atatürk Köşküne ve Atatürk’ün yeniden birebir inşa edilen sinemasına ulaşabilirsiniz.
Termal’in, ünü ulusal sınırları aşmış, sağlık turizminin önemli bir ayağı olan kaplıcalarında mola vermek doğa ve tarih tutkunları için bulunmaz güzellikler bahşeder. Bu arada Sudüşen Şelalesini unutmamak gerekir.
Sudüşen Şelalesi, Termal Üvezpınar’dan yaklaşık 8 km gidilerek 15 dakikada ulaşılan, Yeşil-Mavi Yol Projesinin önemli bir ayağını oluşturan ve yürüyüş olarak yaklaşık iki saati bulan, metrelerce yukarıdan düşen şelalesi ile sizlerin ziyaretini beklemektedir. Ve ayrıca şelaleye çıkarken eşsiz bir baraj gölü, Marmara Denizi’nin muhteşem manzarası, çeşitli flora ve fauna ile karşılaşır, foto safari, trekking ve piknik yapabilirsiniz.
Termal’den sonra, Çınarcık’ın Ortaburun, Çalıca ve Teşvikiye köylerinden Armutlu İlçemizin Selimiye, Hayriye, Mecidiye’den Merkeze kadar devam eden, bağlantı yolları ile tamamlanan bir projedir, Yeşil-Mavi Yol Projesi.
Çınarcık’ta Kent Ormanı yeni düzenlemesi ile ziyaretçilerine doğanın inanılmaz güzelliğini sunmaktadır. Teşvikiye Köyünden Erikli ve Delmece Yaylalarına oradan da Selimiye Köyüne ulaşım, asfalt yollar ile sağlanmıştır.
Yeşil-Mavi Turizm Seyir Yolu ile adeta bir botanik bahçesi görünümündeki havzanın ortaya çıkışına şahit olursunuz. Yapılan bu yollarla örneğin İstanbul’a sadece 1,5 saat uzaklıkta, Karadeniz’in eşsiz yaylalarının bir benzeri görünümündeki Delmece Yaylası ile buluşursunuz.
Yine Teşvikiye beldesine 10 km uzaklıkta Erikli Yaylasında, Çınarcık Kent Ormanından 2,5 km mesafe ve 530 metre rakımda bulunan Büyük Dipsiz Göl ve bu gölden 1,5 km mesafede 570 metre rakımda Küçük Dipsiz Göl’ün hayal alemine daldıran mistik görünümüyle büyülenirsiniz. Kestane, karaağaç, ıhlamur, erik ve elma ağaçları ile bezenmiş bu yaylalarda kamp yapabilir, Teşvikiye deresi üzerinde bulunan ve toplam altmış metreyi bulan İkiz Şelalelerindoyumsuz güzelliğinde kaybolursunuz. Bu arada Esenköy’e 8 km mesafedeki Karlık Yaylasını da ziyaret edebilirsiniz.
Dağları ile, ormanı ile, şelale ve gülleri ile, hatta hayvan ve kuş türleri ile (ayı, tilki, sincap, kertenkele, çakal, porsuk, kirpi, tavşan, kaplumbağa, üveyik, tahtalı güvercin, bıldırcın, çil, karatavuk, sığırcık, sakarmeke, çulluk, atmaca, keklik v.b.), denizi ile alternatif turizmin önemli bir merkezinin Yalova olduğunu görürsünüz.
Alternatif turizmi geliştirme anlayışının can damarı konumundaki bu yol ile geniş bir turizm havzası ortaya çıkarılmıştır. Bu yol bir turizm seyir yolu olup, bir tarafına Marmara Denizi’ni, diğer tarafına da İznik Gölü ve Gemlik Körfezini alarak, doğanın inanılmaz güzelliğini ortaya çıkarmakta ve adeta Amerika ve Avrupa’daki benzerleri olan turizm seyir yolları örnekleriyle boy ölçüşmektedir.
Turizm hareketliliğinin yeni açılımı olan bu yolun, bir yandan da tarihi, kültürel ve coğrafi güzellikler ile değerleri birbirine bağlayarak alternatif turizmin yeni itici gücü olduğunu anlarsınız.
Ayrıca alternatif turizm vizyonuyla, Yalova Stratejik Planı dahilinde Armutlu ilçesine bağlı Mecidiye, Hayriye, Selimiye köyleri ile Çınarcık ilçesine bağlı Şenköy ve Teşvikiye’yi kapsayan “Armutlu-Çınarcık Organik Tarım Havzası Projesi” ile de eko turizme geçişin sağlanmaya çalışıldığına şahit olursunuz.
Ve nihayet Selimiye Köyünden geçilerek ulaşılan Armutlu’da Erdilli kaplıcasına uğrar; denizi, ormanı, kaplıcaları, şelaleleri, gölleri, yayla ve gülleri ile Yeşil-Mavi Turizm Seyir Yolu’nun alternatif turizmde ben de varım diyen Yalova’nın önemli bir kazanımı olduğunu görürsünüz.



hemen hemen heryerde olan rotayıda paylaşmaya çalışıyım bizim planladığımız yalova sudüşen şelalesini vs de içine alabilecek bir rota oluyor (resimdeki rota için yaklaşık 250 km yazılmış)
 
Cevap: İznik’te Gezilecek Yerler

Arkadaşlar,

Gezi tarihi, rota ve kalınacak yer hususunun netleşmesi gerekiyor. Kasım ayında yapmış olduğumuz planlamaya uyalım derim.

İznik'te konaklama yapılacaksa araştırma yapmaya başlayalım.

Herkese hayırlı akşamlar
 

SsTeam

Yönetici
Cevap: İznik’te Gezilecek Yerler

Evet arkadaşlar katılım sağlayacak kişi sayısı ve yer tesbiti için bilgi alalım lütfen.
 

SsTeam

Yönetici
tarih ve ilgili geziye ait ayrıntı? yer, gece konaklamalı ve aile ilemi?Yanlızmı? vs.vs..
 

SsTeam

Yönetici
4x4 ve arazi veya kar lastiği olan araçları gelmesi tercihimiz lakin Gidicegimiz yerde dağ çamur kar bayir gibi yerler olabilir 4x2 ler bu yerlerde sıkıntı oluyor.
 

SsTeam

Yönetici
İznik gezimiz Bolu olarak degisicek muhtemelen katılım sagliyacak arkadaşların fikrini bekliyorum
 

ahmetersin

Moderator
Abiler kardeşim üniversite sınavlarına hazırlandığı için uygun olduğu tek haftasonu bu haftasonuna denk geliyo yoğun isteği üzerine bende bu mavi yeşil yolu keşfetme kararı aldım :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Üst